Devlet Su İşleri (DSİ) 32’nci Şube Müdürü Abdüsselam Eldemir, ‘dünyanın suyu içilebilir en güzel 4 gölünden biri’ olan Sapanca Gölü’nü kirlilikten koruyamamanın üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Eldemir, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Sakarya bölgesinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nün kirliliğinin tam 40 yıldır konuşulduğunu, ancak bugüne kadar önlem adına kayda değer bir mesafe alınamadığını bildirdi. Sapanca Gölü’nün sadece Türkiye’nin değil dünyanın mirası olduğunu ifade eden Eldemir, “Bu konu çok basit değil. Altını çizerek söylüyorum. Kocaman dünyada bu göl gibi sadece 4 göl bulunduğunu haykırıyoruz. Bunun bir şeyler ifade etmesi lazım. Ne yazık ki Sapanca Gölü geri dönülmez kirliliğe doğru hızla ilerliyor.” dedi.

Sapanca Gölü suyunun daha önce şehir şebekesine arıtılmadan verildiğini hatırlatan Eldemir şöyle devam etti: “Göl son 40 Ngbahis yıllık süreçte kirletile kirletile bugün suyu arıtılmadan içilemez hale geldi. Bu gidişle, önlem alınmadığı takdirde arıtmak bile işe yaramayacak.” Gölün iki yanından geçen TEM Otoyolu, E-5 karayolu ve diğer evsel atıkların Sapanca’yı kirletmeye devam ettiğini aktaran Eldemir, “Sapanca’nın kıymeti susuz kalınca mı anlaşılacak?” sorusunu yöneltti. Suyun çok kıymetli olduğunu ifade eden Eldemir, Sapanca Gölü’ne sahip çıkılması çağrısında bulundu. Gölün, Kocaeli ve Sakarya gibi 2 il ve 9 ilçe ve beldeye sınırı olduğunu vurgulayan Eldemir, bütün kurumların bir araya gelerek Sapanca Gölü’nün kirliliğinin önüne geçmelerini istedi. Eldemir, gölden aşırı su çekilmesinin de gölün kirlenmesini hızlandıracağını kaydetti. DSİ Şube Müdürü Abdüsselam Eldemir, kirlilik alarmı veren Sapanca Gölü’nün yükünü hafifletmek için “Mudurnu Ballıkaya Baraj Projesi”ni hazırladıklarını; ancak projenin yatırım kapsamına bir türlü alınmadığını anlattı. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi durumunda Adapazarı’nda en az 60-70 yıl su sorununun yaşanmayacağını savunan Eldemir, şu bilgileri verdi: “Bu baraj projesi ile dört kazanım birden elde edilecek. Öncelikle kentin içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Aşırı şu çekilmemesi ile göl bir nebze olsun fazla suyunu deşarj ederek kirliliği azalacak. Elektrik enerjisi üretilerek katma değer elde edilecek. Bölgedeki tarım arazileri sulanabilecek,suyun kontrol altına alınmasıyla su taşkınları önlenecek.”
 

ZAMAN Gazetesi/06.03.2005 /Duran Savaş/ Sakarya

Editör: TE Bilişim