DenizHaber.Com sitemizde daha önce yer alan 10 Nisan 2013 tarihli  haberde Batı Afrika açıklarında bir ada devleti olan Sao Tome mahkemesinin, Malta bayraklı Düzgit Integrity adlı tankerin Türk kaptanın ve Marşal Adaları bayraklı Marida Melissa adlı tankerin  Ukrayna uyruklu kaptanını 3'er yıl hapse mahkum ederken her iki gemi ve gemilerdeki mallar da müsadere edildiği duyurulmuştu.. 
Her iki tanker de, İsveç firması Stena Oil tarafından kiralanmış ürün tankerleri. Tankerleri kiralayan Stena Oil şirketi ayrıca 5 milyon Euro ceza ödemeye mahkum edilmişti.
Olay nasıl gelişti?
Her iki geminin kaptanlarını kaçakçılık suçlamasına maruz bırakan olay;  15 Mart günü meydana geldi.
Gemilerden biri diğerine yakıt aktarması yaparken, kötü hava koşulları nedeniyle gemiler Sao Tome sahillerine 3 mil kadar sokuldu. İddiaya göre, Sao Tome sahil güvenlik teşkilatı her iki gemiye yakıt transferi için Sao Tome karasularına girme iznini önce verdi, daha sonra fikir değiştirerek gemileri tutukladı ve limana götürdü. 
Aradan 5 gün geçtikten sonra; her iki geminin kaptanına suçlamanın ne olduğu bilgisi verildi: Sao Tome karasularına izinsiz giriş ve kaçakçılık.
Konuya ilişkin mahkeme, 23-26 Mart tarihleri arasında görüldü. Mahkemenin Karar'ı ise 29 Mart günü açıklandı.
Karara göre her iki geminin kaptanı 3'er yıl hapse mahkum edilirken gemiler ve yükleri ise müsadere edildi.
Stena Oil bir duyuru yayınlayarak Sao Tome devletini "KORSAN" ilan etti
Her iki gemiyi de kiralamış olan İsveç'in Stena Oil petrol şirketi, dün bir duyuru yayınlayarak, gemilerin ve kaptanlarının hiç bir yasa dışı olaya karışmadıklarını, göstermelik bir mahkeme düzenlendiğini ve gemi kaptanlarının suçsuz olduklarına ilişkin kanıtları bile ortaya koymalarına izin verilmediğini öne sürerek, Sao Tome'yi "Korsan Devlet" ilan etti.
Duyuruda 4 aydır çözüme kavuşturulmayan bu sorun yüzünden Stena Oil ve gemilerin armatörlerinin 3 milyon Dolar masraf ettikleri de bildiriliyor.
Duyurunun tamamını SeaNews Turkey'de okumak için aşağıdaki linke tıklayınız:
Editör: TE Bilişim