Aliağa Belediye Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısı, kente termik santral kurulmasını istemeyen vatandaşların da katılmasıyla demokratik ve renkli görüntülere sahne oldu. Belediye Meclisi’nin kentin kürsüsü olduğunu vurgulayan Başkan Oğuz, yasal kısıtlamalara rağmen, izleyici vatandaşlara konuşma imkânı sağlayarak sıkıntılarını dinledi. Başkan Oğuz, çevrecilere de seslenerek, “1 Milyon insan ayağa kalkmazsa, termik santralleri önleyemeyiz” dedi. 

Aliağa Belediye meclis Üyesi Haydar Karaman, Meclis üyelerince verilecek önergeler bölümünde bir önerge vererek Termik santral konusunu tartışmaya açtı.

SANAYİ VE KİRLİLİĞİN TESPİTİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

2007’den bu yana kentte sanayi taşıma kapasitesinin belirlenmesi için bir çalışma olmadığını belirten Karaman, “Üniversitelerle işbirliği yaparak Aliağa’nın Sanayi envanterinin çıkarılması” önerisini getirdi. Ak Parti meclis Üyesi Mustafa Özkurt, Üniversiteler yanında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik biriminin imkanlarından faydalanılmasını önerdi.

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa’nın mevcut sanayi durumunun ortaya çıkarılması, sanayi kaynaklı kirliliğin boyutlarının araştırılması için çalışmaları yürütecek bir komisyon kurulmasının önemine işaret ederek komisyonun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Başkan Oğuz, Üniversiteleri de Aliağa’ya davet ederek bilimsel çalışma yapılmasını sağlayacağını kaydetti. Konunun gündeme alınmasıyla birlikte Yapılan görüşmelerde; meclis Üyeleri Haydar Karaman, Fuat Özer ve Cemil Akıllı’dan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon, kentte sanayi envanteri, kirlilik ve taşıma kapasitesinin belirlenmesi konusunda çalışmalar yapacak.

TERMİK SANTRAL İSTEMEYEN VATANDAŞLAR MECLİSE KATILDI

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Meclis toplantısının resmi gündeminin tamamlanmasının ardından, toplantıya katılan vatandaşlara söz verdi. Termik Santralin yapılmasını istemeyen Vatandaşlar, ruhsatların iptali için başkan Oğuz’dan yardım istedi.

Başkan Oğuz, termik santrallere karşı verilen mücadeleye destek verdiğini ifade ederek, “Başından beri söylüyorum; Eğer İzmir’i, Ege’yi ayağa kaldıramazsak bu termik santrallerin devamı gelir. Ben açılmış olan ve bundan sonra açılacak tüm davaları destekliyorum. Geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da yapılacak tüm eylemlerde çevreci yurttaşlarımla omuz omuza olacağım” dedi.

“BİR MİLYON İNSANI AYAĞA KALDIRIN, BEN ÖNDERLİK EDECEĞİM”

Son dönemde çevreci eylemlerin ancak 40-50 kişiyle yapıldığını söyleyen Başkan Oğuz, “Siz, (1 milyon imza) diyorsunuz, Cumartesi günü yaptığınız eyleme 40 kişi geliyor. Böyle olmaz. Bütün İzmir bağırmazsa, bundan sonraki santraller de gelir. Ben, koltuğa yapışmış bir başkan değilim, yarın istifa ederim. Benim istifam, bu süreci önleyecek olsa istifa ederdim. Siz bir milyon insanı ayağa kaldırın, ben önderlik edeceğim size.” dedi.

Editör: TE Bilişim