Askerin hücum köprüsü ‘Samur’ filosu 130 milyon liraya kurulacak     
 
Tamamen Türk mühendislerce geliştirilen ve tasarlanan “Samur” adı verilen seyyar yüzücü hücum köprüsü ile tank ve zırhlı araçlar için akarsu ve nehirler engel olmaktan çıkıyor.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için üretilen Samur’un ilk prototipi tamamlandı.

Toplam 52 adet üretilecek ve akarsu  geçişlerinde yap bozun parçaları gibi yan yana gelerek birleşecek Samur’lar, kısa sürede onlarca metre uzunluğunda köprülere dönüşerek, her biri 70 tonluk tankları karşıya geçirebilecek. Proje kapsamında üretilecek 52 adet Samur, 130 milyon dolara mal olacak.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Nail Kurt, samurların, dünyada en gelişmiş orduların kullandığı en son teknoloji bir  köprü sistemi olacağını belirterek, “Bu sistem, yurt dışı hiç destek  alınmadan tasarlanan ve geliştirilen ilk yerli kara sistemi” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin seyyar yüzücü hücum köprüsü  ihtiyacının karşılanması amacıyla açılan  ihaleyi kazandıklarını ve 2007 yılında sözleşme imzaladıklarını anlatan Nail Kurt, şunları söyledi: 

“Projede 150 Türk mühendisin görev aldı. Dünyada bu sistemi biri Alman diğeri Fransız iki şirket üretebiliyor. Fransız ve Alman sistemlerine göre hareket kabiliyetleri çok daha yüksek. Bunun nedeni ise Samurların 8x8 sürüş yapısına sahip olması. Diğer iki şirketin ürettiği sistemler 4x4 sürüş yapısına sahip. Türkiye’deki arazi şartları çok değişik. Dolayısıyla 8x8  Türkiye şartlarına çok uygun bir sistem oldu. ”

Karada 100 kilometre hıza ulaşıyor

Hem karada hem de suda hareket kabiliyetine sahip Samur, karada saatte  100 kilometre, suda yaklaşık 20 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Karada bir TIR’ı andıran suya girdiğinde tekerleklerini içine çekerek gemiye dönüşen Samur, 12 metre uzunluğa, 4 metre genişliğe ve 3.5 metre yüksekliğe sahip. 

Akarsu geçişlerinde yap bozun parçaları gibi yan yana gelerek, köprüye dönüşebiliyor.

İki samur, 20 metrelik  köprü oluşturarak 70 tonluk tankı karşı kıyıya geçirebiliyor.

TSK'nın Samur'u

TSK'nın Samur'u

TSK'nın Samur'u

TSK'nın Samur'u

TSK'nın Samur'u

 

 

 

Editör: TE Bilişim