Samsun'da karaya oturan gemi yüzdürülemezse parçalanacak

SAMSUN'da limana yanaşmaya çalışırken fırtına nedeniyle karaya oturan  'Saint Kitts ve Nevis' bandralı yük gemisinin kurtarma çalışmaları sürüyor.

SAMSUN'da limana yanaşmaya çalışırken fırtına nedeniyle karaya oturan ve 10 personeli helikopter ile kurtarılan 1951 grostonluk 'Saint Kitts ve Nevis' bandralı yük gemisinin kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Liman Başkanı Aydın Ünal, "Firma gemideki yükü alacak. Gemiyi de kurtarabilirse kurtaracak. Kurtaramaz ise bulunduğu yerde kesmek için bakanlığımızdan izin talep edecek" dedi.

Ukrayna'dan Samsun'a gelen soya fasulyesi yüklü kuru yük gemisi, geçen 7 Ocak'ta yükünü boşaltmak için limana yanaşmak isterken, fırtına nedeniyle sürüklendi. Karayipler'de 2 adadan oluşan 'Saint Kitts ve Nevis' bandralı 1951 grostonluk 'Gulf Rıo' adlı gemi, sürüklenerek yan yattı, ardından da kıyıya yaklaşık 50 metre mesafede su alıp karaya oturdu. Gemide mahsur kalan 10 personel Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın çalışması sonucunda helikopterle kurtarıldı.

Geminin son durumu hakkında bilgi veren Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, "90 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki geminin yakıt tahliyesi yapıldı. Gemideki yükün tahliyesinin yapılması ve geminin kurtarılması için geminin donatanı ve sigorta şirketi bir kurtarma firması ile ihale yoluyla anlaşılacak. Biz Liman Başkanlığı olarak anlaşmalarını bekliyoruz. Her an bir anlaşma sağlanabilir. Ondan sonra da firma gemideki yükü alacak. Gemiyi de kurtarabilirse kurtaracak. Kurtaramaz ise bulunduğu yerde kesmek için bakanlığımızdan izin talep edecekler. Yani gemi yüzemeyecek durumda ise bulunduğu yerde sökümü yapılacak" dedi.

Editör: TE Bilişim