Samsunum - 1 gemisinde düzenlenen programa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kurmay Kd.Albay Mehmet Zeki Bodur, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Programda konuşan Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, “Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Nitekim, denizleri iyi kullanan ülkelerin, diğerlerine göre çok daha güçlü, çok daha refah içinde oldukları görülmektedir. Türk denizcilik tarihi,dünya denizcilik tarihi kadar eskiye dayanır. Yaklaşık bin yıllık bir deniz kültürü ve mirasına sahip Türk milleti, bu süreçte çok büyük denizciler yetiştirip, denizcilikte çok önemli başarılar elde etmiş ve adını, tarihe yazdırma başarısı göstermiştir. Ancak, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, kapitülasyonlar nedeniyle, denizlerimizdeki ticaret hakkı, yabancıların elinde bulunuyordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından 1 Temmuz 1926’dan yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki ticaret hakkı yeniden düzenlenerek, Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere verilmiştir. Böylece, yabancıların denizlerimizden elde ettiği sayısız çıkarlara son verilmiş, karasularımızda seyrüsefer hakkı asıl sahibine, Türk bayraklı gemilere geçerek, deniz ulaşımı ve tüm denizcilik faaliyetleri millileştirilmiştir” dedi.

Aydın’ın konuşmasının ardından Samsunum - 1 gemisinin arka tarafında, görevleri uğruna hayatlarını kaybeden deniz şehitlerinin anısına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk denize çelenk bıraktılar.

Ardından Samsunum - 1 gemisi Yelken Kulüp rıhtımına yanaştı. Geminin yanaşmasında protokol üyelerini Kalkanca Mehteran Takımı karşıladı. Büyükşehir Belediyesi Erkek Horon Ekibi'nin gösterisinin ardından davetliler iftarlarını açtılar.

Açılan iftarın ardından konuşan Yelken Kulüp Yönetim Kurulu Başkanı Ertekin Sezer, “Bugün 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 88. yılını ve Samsun Yelken Kulübü’nün de 53. kuruluş yıl dönümünü bir arada kutluyoruz. 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen ve 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yıllardır eli ayağı bağlı olan Türk deniz ticareti hayat bulmaya başlamıştır. Bu tarihten sonra Türk denizciliği dünyaya adını duyurmaya başlamış olup, hem deniz ticareti anlamında hem de sportif, sosyal ve kültürel anlamda üstün başarılar elde ederek büyük bir aşama kaydetmiştir. Denizler ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Bu yüzden hepimizin bildiği gibi denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre çok daha başarılıdırlar” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim