SAMSUN-RUSYA S.O.S VERİYOR

Rusya ile yaşanan problemler Samsun-Novoroski arasında yapılan Ro Ro taşımacılığını durma noktasına getirdi. 

 
Daha önceleri bölgede başka limanlardan de gerçekleştirilen taşımacılığı son yıllarda coğrafi konumunu kullanarak kendine çekmeyi başararak adeta merkez üssü konumuna ulaşan Samsun, özellikle son aylarda Rusya ile Türkiye arasında yaşanan ve bir türlü çözüme kavuşmayan sorular nedeniyle zor günler geçiriyor.

Rus tarafının Türk TIR ve gemilerine yaşattığı zorluklar nedeniyle liman faaliyetleri durma noktasına gelen firmalar krizden çıkış yolları arıyor. Yaşadıkları sıkıntıyı kendi çabaları ile aşmak isteyen gemi acenteleri alternatif liman arayışına girerken, ihracatçı da karayolu seçeneklerini araştırmaya başladı. Novoroski gümrüğünün işlemleri gereksiz yere ağırlaştırması yüzünden uzun süre denizde beklemek zorunda kalmaktan yakınan acenteler, Samsun-Novoroski Ro Ro seferleri arasında ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunu söylediler.

Özellikle geçen yıl Ramazan Bayramı'ndan sonra Samsun Limanı üzerinden Novoroski'ye başlayan Akdeniz bölge ürünü ağırlıklı yaş sebze ve meyve sevkıyatında yaşanan problemlerin, Türkiye'nin ciddi bir ekonomik kayba uğramasına neden olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, artık devletin vakit geçirmeden meseleyi karşılıklı görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturmasını istediler.

KARAYOLU ALTERNATİF OLDU

Öte yandan, malını zamanında temlim etmek isteyen bazı şirketlerin güzergah arayışı içinde karayolu seçeneğini düşünmeye başlarken, bir kısmı da bu yöntemin maliyeti artıracağı gerekçesiyle acenteler ile kafa kafaya vererek Novoroski dışında alternatif liman arayışına girdi. Konuyu değerlendiren sektör temsilcilerinden Ulusoy Denizcilik ve Karadeniz Ro Ro Karadeniz Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu,

"Rusya'ya narenciye sevkiyatı daha önceleri Trabzon'dan yapılırdı. Ancak ilerleyen zaman içinde coğrafi konumunu iyi kullanan Samsun, merkez olmasını bildi. Ama tam Samsun merkez olmuşken bu kez de Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı çeşitli zorluklarla mücadele etmeye çalışıyoruz" dedi.

Yaşanan olumsuz durumun sadece Rusya ile yapılan ticareti değil Türki Cumhuriyetlerle yapılan ticareti de etkilediğini belirten Üçüncüoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"22 Mart 2009 tarihinden itibaren Rusya ile Türkiye arasından yapılan anlaşma ile Rusya'nın bizlere vermesi gereken geçiş belgelerini vermiyor. Bu sene için yapılan anlaşmada her üç ayda bir ücretsiz Rusya bin 250 adet belge verecekti. Ayrıca Türkiye'den yük alan Rus araçları için bir adet belge verilecekti.

Bu belgeler olmadan hiçbir şekilde ülkeler arası geçiş olmuyor. Rusya belgeleri vermeme sebebini ise kendi araçlarının Türkiye'de bekletildiği bahanesini öne sürüyor. Böyle bir durum söz konusu bile değil. Rusya, 2008 yılından kalma Bonus belgelerini de vermeyeceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmede sorun çözülemedi.

Ardından Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Rusya Ulaştırma Bakanı İgor Levitin arasında yapılan görüşmede de bir sonuç alınamadı. Ruslar resmen yapılan anlaşmaları tanımıyoruz ve kendileri ne istiyorsa o şekilde olmasını istiyorlar. Bu durum yalnız Rusya ile yapılan ticaret engellemekle kalmıyor, TürkiCumhuriyetlerle olan ticaretimizi de engelliyor. Çünkü buradan giden arabalarımızın yüzde 80'i Rusya üzerinden Türki Cumhuriyetlerine yük taşıyor.

Şimdi araçlar Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a, oradan da Ro-Ro gemileriyle Türki Cumhuriyetlerine ulaşıyor ya da İran üzerinden kara yoluyla ulaşmaya çalışıyor. Yaşanan bu tablo Türkiye'nin ekonomik olarak zararını büyük boyutta etkiliyor. Biz ayda yüzde yüz doluluk oranıyla 13 sefer yapıyorduk. Şimdi ise yüzde 50 oranında bir azalmayla 2 sefer yapıyoruz. Bu durumun düzelme ihtimalini çok zayıf olarak görüyorum. Bugün Türkiye ve Rusya'nın bir görüşmesi olacaktı. Rusya yine olumsuz durum sergilemesi nedeniyle görüşme iptal edilmiş."

Editör: TE Bilişim