Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı açıldı  

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Sokolov'un katılımıyla açıldı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rusya'dan Orta Asya ve Ortadoğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın açılışında yaptığı konuşmada, hizmete açılan hatla demir-deniz yolu kombine taşımacılığının da başlatıldığını vurgulayarak, Rusya ile Türkiye'deki ray açıklıklarının farklı olması nedeniyle Samsun Limanı'nda bir boji değiştirme istasyonu kurulduğunu açıkladı.

Karadeniz'in kuzeyinden gelen vagonların kısa sürede boji değiştirilerek Türkiye Cumhuriyeti demiryolları ağına rahatlıkla adapte olabildiğini ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya, ülkenin güneyinden batısına, doğusuna her tarafına gidebiliyor. Bu taşımacılık sadece Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında bir taşımacılık değildir. Balkanlar'dan tüm Anadolu topraklarını geçerek Orta Asya'ya ve Uzak Doğu'ya giden ana ulaşım koridorunu da karşılayan önemli bir hattır."

Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov da, ''Bugün burada olmaktan dolayı memnuniyetlik duyuyorum. Gerçekten sadece komşuluk ilişkilerimiz değil, dostluk ilişkilerimizin de geliştiğinin bir göstergesidir bu'' dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri hattın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Sokolov, hatta incelemelerde bulundu.

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı

Hat sayesinde hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelecek.

Yatırım maliyeti 10 milyon lira olan ve ilk aşamada yıllık 200 bin ton taşıma yapılmasının planlandığı hatta, Türkiye ile Rusya arasında bir kombine taşımacılık sistemi oluşturarak, taşıma maliyetlerinin azaltılması ve taşıma sürelerinin kısaltılması sağlanacak.

Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin gelişimine katkıda bulunacak hat, Karadeniz limanlarına yapılacak bağlantılarla TRACECA koridorunu geliştirecek.

Türkiye ve Rusya üzerinden, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler (Ukrayna, Romanya, Bulgaristan), Türk Cumhuriyetleri ve İskandinav ülkelerinin Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısını da sağlayacak.

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı, Rusya'dan Orta Asya ve Ortadoğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayacak.

Editör: TE Bilişim