Samsun-Ceyhan törenle başlıyor.
Orta Asya ve Hazar Havzası ham petrol kaynaklarını, Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açacak, Türkiye'nin stratejik önemini güçlendirecek ve boğazların petrol trafiğini azaltacak projelerden biri olan Trans Anadolu Ham Petrol Boru Hattı Projesinin - Trans Anatolian Pipeline Project - TAP (Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı) temeli yarın törenle atılacak.

Çalık Enerji ve İtalya merkezli petrol şirketi ENI'nin birlikte hayata geçireceği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile İtalya Endüstri Bakanı Pier Luigi Bersani'nin de katılımıyla gerçekleşecek temel atma töreni için yoğun hazırlıklar sürüyor.

Geçen yıl ''yüzyılın projesi'' olarak hayata geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattının devreye girdiği Adana'nın Ceyhan ilçesinin yanı başında bulunan Yumurtalık ilçesine bağlı Gölovası köyü yakınlarında gerçekleşecek tören için, 200 şirket görevlisi, son bir haftadır 24 saat süreyle aralıksız çalışıyor.

PROJENİN ÖNEMİ
Rusya'nın, Bulgaristan ve Yunanistan ile Karadeniz'i Ege denizine bağlayacak Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı üzerinde anlaşmaya varmış olmasına rağmen, Samsun-Ceyhan hattı projesinin geçerliliğini koruyarak temelinin atılması Türkiye'nin stratejik konumuna katkı sağlıyor.

Burgaz-Aleksandropolis Petrol Boru Hattı Projesine göre, Rus petrolü gemilerle Bulgaristan'ın Burgaz limanına getirilecek, oradan inşa edilecek boru hattı yoluyla Yunanistan'ın Ege Denizi'nde bulunan Aleksandropolis Limanı'na pompalanacak, daha sonra ise gemilerle istenen yere nakledilecekti. Türkiye ise Samsun-Ceyhan hattı projesinde ısrarlı oldu.

Günde 1 milyon varil kapasiteli BTC hattının geçen yıl devreye alınmasından sonra Samsun-Ceyhan hattının inşaatına başlanması, önemli enerji hatlarının Türkiye üzerinde yoğunlaştırılması ve boğazlarda çevre güvenliğinin sağlanması politikasında yeni bir adım teşkil ediyor.

Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile çevrenin ve enerji sevkinin güvenliğini garanti altına alacak projenin 1,5 milyar dolara mal olması bekleniyor.

İlk yıllarda günde yaklaşık 1 milyon varil kapasite ile çalışacak hattan daha sonraki aşamada günde 1,5 milyon varil petrol taşınacak. Samsun ve Ceyhan arasında 550 kilometre olarak planlanan hattın inşaatı iki yıl içinde tamamlanacak. 

Proje ile Ceyhan, ''Doğu Akdeniz'in Rotterdam'ı'' olma kapasitesini güçlendirecek. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı güzergahı, Ceyhan'ın önemli bir petrol ve petrol ürünleri ticaret merkezi olmasını destekleyecek. Ceyhan, petrol piyasasının oluşmasında etkili bir arz merkezi olacak
Alıntı : İnternethaber
Editör: TE Bilişim