Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı’nın resmi açılış törenine Samsun-Ceyhan tartışmaları damgasını vurdu. Türkiye’nin boğazların by-pass’ı için gündeme getirdiği projeye İtalya ve İsrail de destek verince Rusya köşeye sıkıştı. Daha önce Trans Trakya Hattı’nı öneren Rusya, petrollerinin Avrupa’ya bu yolla taşınmasını istiyor. Ancak Türkiye hem çevreye vereceği zarar hem de tanker trafiğini azaltmayacağı gerekçesiyle bu hatta karşı çıkıyor.

Başbakan Erdoğan, Rusya lideri Putin ve İtalya Başbakanı Berlusconi’nin kapalı kapılar ardından yaptığı görüşmede Türkiye’nin önerisi olan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı masaya yatırıldı. İtalyan Eni’nin Çalık Grubu ile proje başvurusu yaptığı hatta İtalyan lideri Berlusconi de destek verdiğini belirtti. Bunun üzerine Putin, “Fizibiliteyi inceleyelim, kısa sürede yeniden bir araya gelelim” karşılığını verdi.

(Mavi Akım Boru Hattı'nın Samsun'da yapılan açılış töreninde Rus, İtalyan ve Türk liderler bir araya gelmişti.)


GÜLER: TÜRKİYE VE RUSYA FİZİBİLİTE YAPACAK

Enerji Bakanı Hilmi Güler de yaptığı açıklamada, Samsun Ceyhan Petrol Boru Hattı için Rusya ve Türkiye’nin ayrı ayrı fizibilite çalışması yapmayı kararlaştırdığını açıkladı. Güler, söz konusu hat için fizibilite çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanacağını söyledi.

Rusya lideri Putin, Mavi Akım Hattı’nın kapasitesinin artırılarak, doğalgazının Avrupa’ya taşınmasını istiyor. Ancak Türkiye şu an için Mavi Akım’a paralel yeni bir boru hattını düşünmüyor.


Öte yandan Enerji Bakanı Hilmi Güler, 24 Kasım’da Hindistan’a gidecek. Burada Çin gibi en çok petrol tüketen ülkelerin enerji bakanları bir araya gelecek. Türkiye bu ülkeler için alternatif güzergah konumunda bulunuyor. Hindistan, Samsun-Ceyhan Hattı’na desteğini resmi kanallara iletti.
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim