Yaklaşık 15 yıldır gündemde olmasına rağmen bir türlü uygulamaya geçirilemeyen Salıpazarı Projesi'nin önü açıldı. İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu Bölge Kurulu'ndan, Galalaport olarak da bilinen projeye onay çıktı.

Onayın ardından Özelleştirme İdaresi, teknik ve idari şartnameyi hazırlamak üzere harekete geçti. İdare, şartnamelerin hazırlanmasının ardından yap-işlet-devret mndell ile bu yıl içinde ihaleye çıkmayı hedefliyor.

İstanbul Karaköy iskelesi'ndon başlayarak yaklaşık 1 kilometrelik şeritte gerçekleştirilecek Galata-port Projesi ile birlikte, marina. büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği liman, alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller inşa edilecek.

Proje kapsamında bazı tarihi binalar restore edilirken, genellikle kamu kuruluşlarının kullanımında olan sahil bandı da halka açılmış olacak.

Eminönü yarımadası. Salıpazarı, Tophane ve Beyoğlu'nu içine alacak proje ile turistik bir bölge oluşturulması hedefleniyor. Proje sınırları içerisinde yer alan Saat Kulesi, camiler, tarihî eserler de korunmuş olacak.

Ayrıca, büyük yolcu gemileri için yapılacak liman, aynı anda İllegal Bahis 3 ya da 6 yolcu gemisinin yanaşmasına imkan verecek şekilde inşa edilecek.

Uzmanlar, 500 milyon dolara mal olması beklenen projenin İstanbul'un yeni yüzü olacağı ve yeni turist çekme imkanı sağlayacağını kaydediyor. Projenin uygulamaya geçmesi ile birlikte İstanbul  Akdeniz çanağı denilen bölgedeki 20 milyar dolarlık büyük yolcu gemilerinin (kruvaziyer) turizm pastasından daha fazla pay alma imkanına kavuşacak.

 Büyük yolcu gemileri ile yapılan bu turizmde katma değerin yüksekliği ön plana çıkarken, Galataport'un tur operatörlerinin portföyüne girmesi ile birlikte İstanbul'un turizm gelirlerinde de önemli ölçüde artış olacak.

Galataport Projesi'nde '139 bin metrekarelik bir inşaat alanı oluşacak ve büyük bölümü kruvaziyer turizmi ve turizm alışverişi için kullanılacak.

13 bin 221 metrekaresi fuar ve kongre merkezi, 11 bin metrekaresi ise sanat müzesi olacak.

Rıhtım bandında yer alan kamu binalarının yerine otel kompleksleri, alışveriş merkezleri, fuar ve sergi salonları yapılacak.

Bu proje için Fransızlar 2.3 milyar dolarlık yatırım izni almıştı.

(Zaman Gazetesi Ekonomi Servisi)

Editör: TE Bilişim