Salih Zeki Çakır, Sözbir Otel'de bu sabah yapılan ve çok geniş katılımın olduğu toplantıda, DTO Yönetimine aday olduğunu açıkladı.

Sektörün her kesiminden geniş bir katılımın olduğu toplantıda Salih Zeki Çakır, DTO Yönetimine aday olduğunu açıklarken, hedef ve planlarını da anlattı.

Powerpoint sunum eşliğinde konuşmasını gerçekleştiren Salih Zeki çakır; 'Bugün 24 Kasım öğretmenler günü, hepimizin bu günlere gelmesinde önemli yeri olan öğretmenlerimizin bu mutlu gününü kutluyorum.' dedi.

Bugün aynı zamanda, Muharrem ayının 10. günü olması itibariyle inancımıza göre Hazreti Nuh’un gemisinin selamete ulaştığı gün olduğunu söyleyen Çakır; 'Hayırlısıyla bu gün bizim de iyi niyetle başlattığımız çalışmalar selamete yelken açacaktır inşallah.' şeklinde konuştu.

'Yeni Şeyler Söylemek Lazım'

Salih Zeki Çakır; sözlerine devamla Manevi iklimlerin büyük ozanı Mevlana Celaleddin Rumi'nin şiirini okurken; 'Dünle beraber gitti cancağızım./Ne kadar söz varsa düne ait/Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…' derken; yenilikçi niyetini ortaya koydu.

Çakır; niyetlendiği değişimi anlatırken; şunları söyledi:

'Geçmişe saygı ve minnetle, geleceğe uzanmak, gelişime ayak uydurmak,YENİ ŞEYLER söylemek için yani DEĞİŞİM için bugün burada toplandık. Bu vesileyle, bugüne kadar bu sektör için hayırlı işler yapanlardan vefat etmiş olanları Rahmetle anıyor, hayatta olanlara da gönülden teşekkürü bir borç biliyoruz. Bu güne kadar katkı sağlamış herkesin değişimin yanında olmasını,ve birlikte yürümeyi temenni ediyoruz.'

'Denizcilik sayesinde bir yerlere geldik'

Denizcilikte hherkesin bir hikayesi, herkesin emeği ve tecrübesi olduğunu; bu işe bir ömür adadıklarını söyleyen Salih Zeki Çakır;  denizcilik sayesinde bir yerlere geldiklerini ifade ederek; şöyle devam etti:

'Büyüğüyle küçüğüyle herkesin, ülkemize ve bu sektöre borcu olduğuna inanıyoruz…. Hepimizin bu sektör için fikirleri var, sektörden beklentileri var, daha iyisi için önerileri muhakkak var. Söz hakkı ve çözüm istiyorsak;Katılmak ve Sahiplenmek zorundayız. Tecrübemiz rehberliğinde vicdanımız bize diyor ki: Artık daha geniş katılımla  ve daha adil temsil edildiğimiz, Genelin menfaatine odaklanmış, sessiz kalanlarımıza ses verecek, çalışan, üreten, konuşan, tartışan, yardıma koşan, çözüm bulan, hesap sorulabilen ve hesap verebilen, bir Deniz Ticaret Odası istiyoruz….'

Bugün, Deniz Ticaret Odası üyesi olup, Oda’sının yerini ve işlevini bilmeyenler varsa, Kendisini Deniz Ticaret Odası’nın bir parçası olarak görmeyenler varsa, benim de bir fikrim var diyemeyenler çoğunluktaysa değişimiin gerekliliğinin ortada olduğuna değinen Salih Zeki Çakır; 'Ülkemizin ve bütün sıkıntılarına rağmen denizcilik sektörünün geleceğine olan inancımdan aldığım cesaret, Sizlerden aldığım güven ve destek, fikir birliğine vardigimiz arkadaşlarımızla yaptığımız uzun ve derin bir danışma sürecinin ardından,Bir adım öne çıkarak, değişim sancağını taşıma sorumluluğunu,  Sizlerin teveccühü ile bendeniz üstlenmiş bulunuyorum. Sözün özü, 2013 subat-mart aylarinda yapilacak olan secimlerde Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na adaylığımı huzurlarınızda ilan etmekten mutluluk duyuyorum…..' diyerek adaylığını resmen ilan etmiş oldu.

Çakır; Sözlerine şöyle devam etti:

'Bu salonda bulunan veya bulunmayan oda üyeleri içinde bu görevin hakkını verebilecek yüzlerce mensubumuz olduğuna da canı gönülden inanarak bu açıklamayı yapıyorum. Pek çoğunuzun tanıdığı gibi 30 yildir aktif olarak  Denizcilik faaliyetlerinin icindeyim. Deniz hayatının zorluklarını, çalışanların sorunlarını yaşamış ve iyi bilen bir arkadaşınızım. Hepinizin bildiği gibi Bu sektörün hemen hemen bütün alt kollarında, brokerliğinden, acenteliğine, gemi kiralamadan, armatörlüge gemi işletmeciliğinden, gemi inşa sanayiciliğine  kadar tüm branşlarda faaliyet göstermiş ve bunları Allah’ın izniyle alnımın akıyla başarmış biriyim…ve ozellikle son 10 yil boyunca camiamizin genelini ilgilendiren pek cok problemin cozumu icin cok ugrastigima bazilariniz sahitsinizdir. Sektore yonelik pek cok projenin ortaya cikmasinda katki sagladigim malumunuzdur. '

“Bir problemi en iyi, o problemi yaşayanlar çözer”

Nasreddin hocanın bana hekim değil, ağaçtan düşen birini getirin demesi gibi, “Bir problemi en iyi, o problemi yaşayanlar çözer” gerçeğinden hareketle bu problemlerin pek çoğunu yaşamış bir ekip olarak çözüme talip olduklarını vurgulayan Salih Zeki Çakır; 'Bu ilk adımı, yelken açışı destekleyen tüm dostlarımla,  değişimde pay almak isteyen ve isteyeceklerle, yeni şeyler söylemek isteyenlerle, yeni şeyler duymak isteyenlerle, ümitvar olanlarla, sessizliği tasvipten değil, sebattan olanlarla, ama her şeyden önemlisi güzel işler başarmak isteyenlerle, yelken açtık geliyoruz…' dedi.

Salih Zeki Çakır, neden yelken açtıklarına değinirken şunları sıraladı:

'Camianın tümünün eşit temsili ve kendini ifade edebilmesi için yelken açtık. Mega-yatı olan üyemizin de, Küçük teknesi olan üyemizin de, eşit temsil edilmesi için yelken açtık Tersane sahibi üyemizin de, Taşeron firma sahibi üyemizin de  Aynı itibarı görmesi için yelken açtık. Büyük tonaj filo sahibi armatörlerimizle, küçük tonaj koster armatörlerinin Balıkçı teknesi sahiplerinin sorunlarına aynı hassasiyetle çözüm aramak için yelken açtık, Gemi acenteleri, brokerler, Deniz hukukçularımız, Sigortacılar,  tur tekne sahipleri, Liman ve Marina sahipleri ve tüm diğer sektör paydaşlarımız.. Deniz Ticaret Odası’nın gücünden sizler de yararlanabilesiniz diye yelken açtık. Denizcilik eğitimi veren üniversitelerimizin de denizcilik meslek okullarının da, sorunlarına çareler üretmek için  yelken açtık. Sektörümüzün değerli sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalara ve organizasyonlara, yurtdışından ithal edilen organizasyonlardan daha çok itibar göstermek, Daha fazla katkı ve destek sağlamak için yelken açtık, Denizcilik basınının gelişimi Kamuoyunda farkındalık sağlama gücünün arttırılması ve Sektörün hak ve menfaatleri doğrultusunda etkin olabilmesi için, yelken açtık, Bu uzun suren kriz döneminde,  gemisinin liman ücretini ödeyemeyen, yakıt alamayan, maaş ödeyemeyen, yaşlanmış gemisini tamir veya yenilemek için  kaynak temin edemeyen ve en önemlisi bir muhatap bulamayan, Koster armatörlerinin sorunlarına neşter vurmak için yelken açtık.'

'Bu yelkenlere sizler rüzgar vereceksiniz.'

Kendilerinin sadece yelkeni açtıklarını söyleyen Salih Zeki Çakır; 'Bu yelkene sizler rüzgar vereceksiniz' şeklinde konuştu.

Dünyadaki değişimle en fazla muhatap olan Denizcilik Camiasının da, bu değişime duyarsız kalamayacağını ve Deniz Ticaret Odası gibi köklü bir kurumdaki değişimi muhakkak gerçekleştireceğini söyleyen Çakır; 'Bu yolda yürümeye sizinle beraber başlamak,  niyetimizi de evvela sizlerle paylaşmak istedik. Sağolun varolun, yanımızdasınız.' şeklinde konuştu.

“Komite listelerine ince ayar çektik, Salih Zeki Çakır on oy bile alamaz, listelerimizi delemezler”  dendiği halde  kendilerinin bunu gerçekleştirdiklerini anlatan Çakır; 'Ülkelerin, kişilerin hayatlarında tarihi  nitelik taşıyan anlar, dönemler vardır. Bunların en önemlileri değişim, dönüşüm kararlarının verildiği ve destek bulduğu anlardır.  Türk Denizcilik Tarihi açısından  24 kasım 2012, sizlerin sahiplenmesi ile önemli bir değişimin miladı olacaktır. Dahası bu tarih, gelecekte Türk denizcilik tarihi yazılırken “öncesi” ve “sonrası” diye referans alınacaktır.' dedi.

'Kimsenin vasisi veya mirasçısı değiliz'

Kendilerinin  kimsenin mirasçısı olmadıklarını, hiçbir zümrenin,  grubun,  cemiyetin,  vesayetine dahil olmadıklarını vurgulayan Çakır; 'Biz değişimle ve değişim için gelmek istiyoruz. Ayrıca bizler kimsenin vasisi de değiliz. Geldiğimiz DEĞİŞİM ile  yine hepinizin menfaati için, zamanı gelince gitmesini de bileceğiz.' dedi.

Çakır; şöyle devam etti:

'Şeffaf yönetim yaklaşımımızın bir yansıması olarak; Çalışmalarımızı, hedeflerimizi, katılımları, destekleri, bu süreçle ilgili her türlü bilgiyi ve belgeyi  hazırlamaktaolduğumuz ve haftaya yayına girecek olan web sitemizde görebileceksiniz.'

 Altay Altuğ: 'Herkesi Sevelim'

Salih Zeki Çakır'dan sonra kısa bir konuşma yapan Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Altay Altuğ; 'Bu yaşa kadar sevgiyi öğrendim. Seni sevenleri değil sevmeyenleri de sevmeyi öğrendim. Herkesi sevelim, bizi sevmeyenler de sevmesini öğrenelim' dedi ve ağız mızıkasıyla 'Eski Dostlar' adlı şarkıyı çaldı.

Editör: TE Bilişim