Nehir ağzına yığılan kumlar 148 tekneyi mahsur bıraktı

Sakarya’nın Karasu ilçesi sahilinde, fırtınanın sürüklediği kumlar, Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü kesime yığılınca 148 tekne nehirde mahsur kalarak denize çıkamaz oldu.

Yüzlerce balıkçının ava çıkamaması yüzünden balık fiyatlarının yükselmesinden endişe ediliyor. Yenimahalle’de Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü boğaz, fırtınanın getirdiği kumlar nedeniyle kapanma noktasına geldi. Boğazın 100 metrelik genişliği, 3 metreye kadar düştü. Boğazın daralması ve sığ hale gelmesi yüzünden Sakarya Bahis Nehri’nde demirleyen 148 balıkçı teknesi havaların düzelmesine rağmen ava çıkamıyor.

10 gündür denize açılamadıklarını söyleyen Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer, sorunun çözülmesi için yetkililerden yardım istedi. “Kestane karası fırtınası”yla beraber Sakarya Nehri’nin döküldüğü sahilin Karadeniz’den gelen dalgalar ve kum yığınları ile tıkandığını kaydeden Sezer, mağdur durumda olduklarını şöyle anlattı: “Sakarya Nehri’nin 100 metre olan genişliği nehrin denize döküldüğü yerde 3 metreye kadar indi. 148 tane balıkçı teknesi Sakarya Nehri’nde mahsur kaldı. Hava açtığında bütün balıkçı teknelerimiz denize açılacaktı. Fakat nehrin ağzının kapanması nedeniyle teknelerimiz denize açılamadı.Bu problemi liman başkanımıza ve yetkililere ilettik. Onlar da bu durum karşısında çaresiz kaldılar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar.”

Durumun çok vahim olduğunu işaret eden Sezer, tekneleri denize açılıp av yapamadığı için bölgedeki balık fiyatlarının arttığını vurguladı. Sezer, “Burada avladığımız balıkları Adapazarı ve İstanbul’a pazarlıyorduk. Yüzün üzerinde balıkçı teknesinin denize açılamaması balık fiyatlarına da yansıyacaktır. Bu tamamen arz-talep meselesidir. Balık azalınca doğal olarak fiyatı da yükselecektir. Yaklaşık 10 gündür ava çıkamıyoruz. Bizim asıl sıkıntımız gelecek günler için. Kasım ayında palamut sezonu kapanacak. Sakarya Nehri’nin ağzı açılmazsa bizim sıkıntımız büyüyecektir. Nehrin ağzının bir kepçe yardımıyla geçici olarak açılması gerekiyor.” dedi. Asıl çözümün nehir ağzına mendirek yapılmasıyla sağlanacağına dikkat çeken Sezer, konuyu ilgililere illettikleri halde henüz bir gelişme olmadığından yakındı.

Kaynak: Zaman Gazetesi, Salih Hamurcu Sakarya

Editör: TE Bilişim