Sahillerde Kopan Ayak Esrarı

Kanada’da günün konusu sahillere vuran kopuk ayaklar. Güvenlik güçleri, ağustos ayından bu yana bulunan 5 insan ayağı arasında bir bağlantı olup olmadığını henüz ortaya çıkaramadı. ’Tesadüf olamaz’ diyen halkın ise birkaç teorisi var.

a) Ayaklar mafya kurbanlarına ait.    

b) Motosiklet çetelerinin kaçırdığı kişilerin uzuvları bunlar.

c) Ceset parçaları uçak kazası ya da deniz kazalarında ölenlere ait.

d) Bir seri katilin işi.

e) Ayakların sahile vurması bir tesadüf. Okyanus akımlarıyla Japonya’dan bile Kanada’ya sürüklenmiş olabilirler.

AYAKLARIN kimlere ait olduğu bilinmiyor. Farklı kişilere ait olduğu kesin gibi. İkisi 46, biri 44 numara, diğeri 39 numara. Önceki gün bulunan ayağın numarası ise henüz belli değil. İlk dördü sağ ayak. Sonuncusu sol ayak. Ortak özellikleri ise hepsinin spor ayakkabısının içinde olması. Bunun dışında herhangi bir bilgi yok. Bu nedenle adli tıp uzmanlarının işi zor. İlk üçünün DNA’sı çözüldü. Yosun izlerinden ayakların seyir haritası çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Kamuoyu ise sabırsız, bu konuda pekçok teori üretiyor.

Kayıp ayaklarla ilgili süreç 20 Ağustos 2007 tarihinde British Columbia sahillerindeki Jedediah Adası’nda 46 numara bir sağ ayak bulunmasıyla başladı. Önce gazetelerin üçüncü sayfalarında yer aldı haber. Sonra diğer ayaklar bulundu sırasıyla. Haber giderek büyümeye başladı.

Motosiklet çetesi mi

Önceki gün beşinci ayak, Vancouver’ın güneyindeki Westham Adası’ndaki bir plajın yakınlarında bulundu. Haber bir anda sadece Kanada’da değil, tüm dünyada günün başlıkları arasına girdi.

Güvenlik güçleri ve adli tıp uzmanları ayaklar arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırıyor. Henüz bu yönde bir ipucu yakalanmış değil. Kulaktan kulağa yayılan fiskos gazetelerinin ise birçok teorisi var. Teorilerden biri mafya ile ilgili. Mafyanın öldürdüğü kişilerin cesedini denize attığı öne sürülüyor. Vancouverli bir blogger ise, "Bir seri katilin işi bu. Geçtiğimiz aylarda 40 kadar delikanlı ortadan kayboldu" diye yazıyor. Motosiklet çetelerini işaret edenler ise, "insanları kaçırıyor, öldürüyor, parçalıyor ve sonra suya atıyorlar" diyor.

Japonya’dan bile sürüklenmiş olabilir

Burnaby Üniversitesi’nin Adli Tıp Araştırma Merkezi’nden Prof Mark Skinner (62), iki ayağı incelemiş, muhtemelen diğerlerini de inceleyecek. ’Spekülasyonlar için erken’ görüşünde. Oşinografi uzmanı Curtis Ebbesmeyer, "Sahilde, bir insan ayağı, ya da kafa bulmak o kadar sıradışı değil" diyor. Ebbesmeyer’e göre, köpek ve fok balıkları, yengeçler sayesinde okyanuslar aynı zaman iyi bir ceset imha alanı. Hepsinin spor ayakkabısıyla bulunmasıyla ilgili de bir yanıtı var Ebbesmeyer’in. Deniz yırtıcıları lastiği parçalayamadığından su yüzüne çıkan bu parçalar okyanus akımıyla binlerce km sürüklenebilir. Bu nedenle ceset parçaları binlerce km yol almış olabilir. Sağ ayakların çoğunlukta olmasına gelince. Sağ ve sol ayaklar, farklı akımlara yakalanabileceğinden çok uzak yerlerde sahile vurabilirler.

Ayaklardan ikisi genç yetişkine ait

ADLİ tıp uzmanı Mark Skinner, ayaklardan ikisini inceledi. Birinin üzerinde sinek larvaları belirlendi. Bu da ayağın bulunmasından birkaç hafta önce sahile vurduğu anlamına geliyor. Kötü kokulara maruz kalmamak için ayakları birkaç saat kaynatan uzman, bu sayede kemiklerle üzerinde bulunan az miktardaki yumuşak dokuyu ayırabildi. Bir eksiklik olup olmadığını anlamak için ayak kemiklerini saydı. Kırık, çıkık ya da metal implantasyon var mı diye baktı. Sonuç olarak bu ayakların, genç yetişkin iki erkeğe ait olduğu belirlendi.

Dört sağ bir sol ayak

1- Jerediah Adası - 20 Ağustos 2007 - 46 numara sağ ayak

2- Gabriole Adası - 26 Ağustos 2007 - 46 numara sağ ayak

3- Valdes Adası - 8 Şubat 2007 - 44 numara sağ ayak

4- Kirkland Adası - 22 Mayıs 2008 - 39 numara sağ ayak

5- Westham Adası - 15 Haziran 2008 - sol ayak, numara belli değil

Hürriyet

Editör: TE Bilişim