Ayvalık’ın çeşitli noktalarında dalgıçları daldıran sualtı kulüplerinden Körfez Dalış Merkezi yetkilileri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’n-dan sportif dalış için izin alırken sualtı donanımlarını kuşanarak zıpkınla balık avladı. Termal kameralarla tekneyi takip eden Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın suçüstü yakaladığı 7 kişiye toplam 10 bin TL para cezası kesildi.
 
İhbarla yakalandılar
 
Ayvalık’ın en eski kulüplerinden Körfez Dalış Merkezi yetkilisi Kemal Çalışkan, 2 Mayıs gecesi Sahil Güvenlik Komutanlığı’na faks çekerek gece dalışı yapacaklarını belirtti. 6 kişinin ismini veren kulüp için önceden gelen ihbarları değerlendiren Sahil Güvenlik Komutanlığı, LAL-1 isimli tekne ile açılan 6 kişiyi takip etmeye başladı. Sahil Güvenlik botunun fark edileceği düşüncesiyle ekipler bir balıkçı teknesini kullanarak tekneye yaklaştı. Balıkçı teknesinden gece görüşlü-termal kameralarla çekime başlayan Sahil Güvenlik ekipleri, 4 kişinin aletli dalış ekipmanlarını kullanırken ellerindeki zıpkınlarla suya girip çıktıklarını ve yasadışı olmasına rağmen balık avladıklarını gördü.
 
Ayvalık Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan izinle tekneye yanaşan Sahil Güvenlik ekipleri, 5 zıpkınla avlanan toplam 12 kilo balık ele geçirdi. 16 tane sinarit, çipura ve karagöz balığının zıpkınlarla avlandığı belirlenirken yasal işlem yapıldı. Sahil Güvenlik, doğal dengeyi bozduğu için yasak olmasına rağmen zıpkınla balık avlayan 7 kişiye 9 bin 900 TL para cezası kesti.
 
Aynı zamanda LAL-1 adlı tekne, Liman Başkanlığı’na işlem yapılması için havale edildi. Yıllardır pek çok ihbarda bulunulmasına rağmen ilk kez bir dalış kulübüne, termal kameralarla suç üstü yapıldığı belirtildi. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu da Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın suçüstü tutanaklarıyla ilk kez bir dalış merkezinin çalışmasını durdurdu.

Cezalar devam edecek
 
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Inkılap Obruk, “Yıllardır çok tartışılan donanımlı dalış ekipmanlarını kullanarak zıpkın avcılığı bu operasyonla ortaya çıktı. Körfez Dalış Merkezi’nin faaliyetinin geçici olarak durmasına karar verirken hemen disiplin kuruluna sevk ettik. Biz de ceza uygulayacağız. Doğanın dengesini bozmakta tereddüt etmeyenlerle mücadele edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim