Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonu

Türk güvenlik güçlerinin Libya Tobruk Limanı'nın kuzeydoğusunda uluslararası sularda, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyonunda, 10 yabancı uyruklu şüphelinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye'ye getirilmekte olduğu bildirildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı operasyon ile ilgili haritayı paylaştı.

Sahil Güvenlik ekipleri tarafından uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik düzenlenen "Albatros Harekatı"yla, uluslararası sularda, tarihi bir operasyona imza atıldı. Dün sabah 05.00'te başlayıp 13.20'de sona eren ve ateşli silah kullanılmayan operasyonda, gemiye yangın söndürmede kullanılan basınçlı suyla müdahale edildi. Mürettebatı tarafından zarar verildiği için motorları çalışmayan gemi, römorkörle çekilerek Türkiye'ye getiriliyor.

Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik düzenlenen "Albatros Harekatı"yla, uluslararası sularda, tarihi bir operasyon gerçekleştirildi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, uluslararası sularda seyreden Bolivya bandıralı "Joudi" adlı ticari gemiyle yüklü miktarda uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı bilgisi alan Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iletişim kurdu. Dışişleri Bakanlığınca, Bolivya hükümetinden operasyon için özel izin alınmasının ardından Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17. maddesi kapsamında bir uçak ve bir helikopterle havadan, "Umut" ve "Yaşam" gemileriyle de denizden operasyon başlattı. "

Albatros Harekatı" adı verilen operasyona, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı narkotik ve özel harekat timleri de destek verdi. Güvenlik güçleri, Kıbrıs'ın güneyinden itibaren takibe aldığı gemiye, dün sabah 05.00 itibarıyla, Türkiye'ye 322 mil, Libya kıyısına 35 mil, Tobruk Limanı'na 55 mil uzaklıkta, uluslararası sularda operasyon düzenledi.

Saat 13.20'de son bulan operasyonda ateşli silah kullanmayan Sahil Güvenlik timleri, gemiye yangın söndürmede kullanılan basınçlı suyla müdahale etti. Yaklaşık 5 saat boyunca güvenlik güçlerine direnen gemi mürettebatı, gemiye çıkan Sahil Güvenlik Komutanlığı Özel Harekat timlerince teslim alındı. Mürettebatı tarafından zarar verildiği için motorları çalışmayan gemi, römorkörle çekilerek Türkiye'ye getiriliyor. - Tarihe geçen operasyonlar İlk belirlemelere göre 13 ton toz esrarın ele geçirildiği gemide incelemeler devam ederken, bu harekat, Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği büyük operasyonlar arasında yerini aldı.

En son 22 yıl önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uluslararası sularda "Kısmetim-1" ve "Lucky S" adlı gemilere yönelik operasyonların yapıldığı, dünkü çalışmanın ise o tarihten bu yana Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği "en büyük" operasyon olduğu öğrenildi.

 Sahil Güvenlik'ten bir ilk

Kurulduğu tarihten bu yana birçok başarılı çalışmaya imza atan Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, 2 yıl önce bünyesine kattığı uluslararası sularda harekat kabiliyetine sahip gemilerle düzenlediği operasyonla bir ilki de gerçekleştirdi. Bir yılı aşkın süredir Ege Denizi'ndeki düzensiz göç olaylarına ilişkin yoğun bir çalışma yürüten Sahil Güvenlik ekipleri, "Albatros Harekatı"yla, Türkiye'den 322 mil uzakta, uluslararası sularda ilk kez gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonunda büyük başarı sağladı.

Editör: TE Bilişim