Sahil Güvenlik Komutanlığı önceki gün düzenlediği basın gezisinde, komutanlığın sahip olduğu imkânlar ve yerine getirdiği faaliyetleri tanıttı. Gezi kapsamında önce Büyükdere’deki Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı’nda, Kurmay Kıdemli Albay Seyit Ali Kurnaz basına bir brifing verdi. Albay Kurnaz, kaçakçılık, kralbet giriş yasadışı balık avcılığı, mülteci hareketleri, deniz kirliliği, Türk boğazlarından geçen gemilerin terörist eylemlere karşı korunması ile arama kurtarma faaliyetlerini yerine getirdiklerini ifade etti.

411 kişi kurtarıldı

Albay Kurnaz son bir yılda 19 bin 807 geminin kontrol edildiğini belirterek “Bu kontrollerde 2 bin 534’ü savcılığa sevk edildi. Su Ürünleri Kanunu’na aykırı davranan 1253 tekneye de 1 milyon 952 bin 966 YTL idari para cezası uygulandı. Arama kurtarma faaliyetlerinde ise 35 gemi ile 411 kişinin hayatı kurtarıldı” dedi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bir diğer savaşı da denizleri kirletenlerle. TCSG 88 Botu’nun Komutanı Kıdemli Üsteğmen Zeki Aktürk ise yatlara ve turist teknelerine yönelik faaliyetlerde teknelere zarar vermemek için, “Timberland” ayakkabılar giydiklerini söyledi. Bu nedenle hücumbotların dolaplarında personelin timberlandlarının hazır bulunduğunu anlattı. Tanıtım gezisinde Hülya Avşar’ın oynadığı “Alo 158” Sahil Güvenlik Hattı’nın klibi de gösterildi.

Kaan’ın ismi hücumbotlarda yaşıyor

TATBİKATTA kullanılan ve radara yakalanmayan özellikteki Kaan 29 sınıfı TCSG 106 isimli tekne ardında hüzünlü bir öyküyü de barındırıyor. Botların tasarımcısı, 1996 yılında henüz 22 yaşında Boğaziçi Köprüsü’ndeki bir kazada yaşamını yitiren Kaan Onuk. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencisiyken yaşamını yitiren Onuk’un eskizlerini çizdiği hücumbotları, mühendis babası Ekber Onuk hayata geçirdi. Kaan sınıfı hücumbotlar bugün Sahil Güvenlik’te kullanılıyor.

Kaynak:Süleyman ARIOÐLU

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim