Şahdeniz 2 gazı için yarış başlıyor

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Şahdeniz-2 doğalgazı için yarış süreci başlıyor. Nabucco, ITGI ve TAP Uluslararası Doğalgaz Projesi'nin göz koyduğu gazda 8-10 milyar metreküp için ihale yapılacak.
 
Azerbaycan'ın 2017-2018 döneminde üretime başlayacağı, Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Şahdeniz-2 projesi doğalgazı için yarış süreci başlıyor. Nabucco, İtalya-Yunanistan-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi (ITGI) ve Trans Adriyatik (TAP) Uluslararası Doğalgaz Projesi'nin göz koyduğu Azeri gazında 8-10 milyar metreküp için ihale yapılacak. En geç gelecek hafta içinde bu projeleri yöneten şirketlere ihaleye katılmaları için davet mektubu gönderileceği öğrenildi.

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 2015 yılında 8 milyar metreküplük Azeri gazı ile devreye girmesi planlanmıştı ancak Şahdeniz 2 gazının üretimi, 2017-2018 dönemine kaldı. Azeri gazına başka taliplerin olması nedeniyle Nabucco'nun Azeri gazını alması da riske girdi. Bu nedenle ihalede kimin galip geleceği büyük önem taşıyor. Nabucco ihaleyi kazanamazsa ikinci seçenek olarak Irak gazını beklemesi gerekecek. Irak doğalgazının ise 2020 yılından önce dünya pazarına açılamayacağı yorumları yapılıyor.
 
Süreç 2011'in ilk çeyreğinde bitecek

Şahdeniz 2 gazı için öncelikle davet mektubu gönderilecek ve daha sonra ihale takvimi belli olacak. Sürecin 2011 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Buna göre projeler için gerekli inşaat faaliyetlerine de hız verilecek.

ITGI Projesi için Edison şirketi de bu ihaleye girmeye hazırlanıyor. Yıllık 10 milyar metreküplük Hazar doğalgazını İtalyan pazarına taşımayı hedefleyen ITGI Projesi'nin Türkiye-Yunanistan hattı şu anda işliyor. Ancak ek yatırımlar ile Adriyatik geçişinin tamamlanmasına ihtiyaç var. Yine de Nabucco Projesi'ne kıyasla daha kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Rusya'nın da Şahdeniz gazını almayı istediği biliniyor ancak Rusya'nın bu ihaleye davet edilip edilmeyeceği ise henüz belli değil.

Rusya'nın da ihaleye girmesi durumunda daha çekişmeli bir yarışma ortamı oluşacak. Türkiye, kısa bir süre önce Azerbaycan ile yaptığı anlaşma ile Şahdeniz 2 gazından 6 milyar metreküplük bir pay almayı başardı. Bu nedenle üretilecek 16-17 milyar metreküplük doğalgazın geri kalan kısmı ihale edilmiş olacak. Türkiye'nin bu gaz için verdiği fiyat ise ihalede ortaya çıkacak rakamları etkileyecek. Türkiye, Şahdeniz 1 gazının bin metreküplük fiyatını da 120 dolardan 230-250 dolar seviyelerine yükseltmişti. Nabucco Projesi için Proje Destek Anlaşması'nın (PSA) ise bu günlerde imzalanması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim