Sağlık Bakanlığından Gemi Adamları İçin Tıbbi Rehber

Sağlık Bakanlığı tarafından, bazen günlerce denizde yolculuk yapmak zorunda kalan gemi çalışanları (gemi adamları) için, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının ele alındığı, bunlara yönelik pratik bilgi ve önerilerin sunulduğu "Gemiler İçin Tıbbi Rehber" kitabı hazırlandı.

 Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dış ticaret taşımacılığının yüzde 85'inin gemilerle sağlandığını söyledi. Gemi adamlarının bazen kara yüzü görmeden günlerce denizde yolculuk etmek zorunda kaldığını, ülke ekonomisine önemli katkılar sunan denizcilik sektörünün de Genel Müdürlüğün ana paydaşlarından biri olduğunu ifade eden Hatipoğlu, "Onların sağlıklı olmaları veya oluşabilecek acil sağlık problemlerinde Bakanlık olarak her zaman yanlarında olduk ve olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Hatipoğlu, Genel Müdürlük ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Sağlık Bakanlığı uzmanları tarafından 1,5 yıl süren bir çalışma sonucunda "Gemiler İçin Tıbbi Rehber" kitabı hazırlandığını vurgulayarak, kitabın, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan "Gemi adamlarının Sağlığının Korunması ve Tıbbi Bakımına İlişkin Sözleşme" kapsamında düzenlendiğini aktardı.

Kitabın dağıtımına başlandı

Kitabın Türk gemilerine, gemi adamı yetiştiren üniversitelere ve denizcilik sektöründeki eğitim kurumlarına ücretsiz olarak dağıtımına başlandığını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti: "Rehberde, bir gemide karşılaşılabilecek her türlü sağlık sorunu ele alınmış ve bunlara yönelik pratik bilgi ve öneriler sunulmuştur.

Rehberin amacının, sağlık hizmeti alabilme imkanı olmayan açık denizlerde seyir halindeki gemilerde meydana gelebilecek yaralanma veya hastalık gibi sağlık sorunlarına çözüm bulmak, gemi şartlarının elverdiği ölçüde ve gemi adamlarının almış oldukları tıbbi eğitim çerçevesinde hastaya veya kazazedeye ilkyardım ve sağlık bakımı konularında genel hatları ile azami derecede yardımcı olabilmektir. Rehber, gemi adamlarının çalışma şartları ve yaşam ortamlarının sağlık ve hijyen konularında farkındalık oluşturmasına da katkı sağlayacaktır."

Hatipoğlu, rehberin gemi adamı eğitimi veren kurs, lise ve üniversite eğitim programlarının bir parçası olan sağlık eğitimlerinde, bu eğitimleri veren hekimlerin sertifikalandırılması sürecindeki eğitimlerde de kaynak kitap olarak kullanılabileceğini bildirdi.

Kitap 383 sayfadan oluşuyor

Rehberin ayrıca açık denizlerde seyreden gemilere 7/24 saat uzaktan sağlık yardımı veren 444 83 53 numaralı Genel Müdürlüğün "Tele Sağlık Merkezi"nin daha iyi ve etkin hizmet vermesine katkıda bulunacağını dile getiren Hatipoğlu, "Rehber, yaşanacak acil sağlık durumlarında iletişim kurulabilen gemi adamlarıyla görüşmelere temel oluşturacaktır. 383 sayfadan oluşan kitap, hekimler ve gemi adamları arasında dil birliği sağlayacak ve uzaktan sağlık hizmeti verilmesinde meydana gelebilecek yanlış anlama, yanlış uygulama ve zaman kayıplarının önlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır" diye konuştu,

Editör: TE Bilişim