Gemi hastane geliyor

Dünyada çok az sayıda ülkenin elinde bulunan gemi hastanelerden birine de Türkiye sahip oluyor. Sağlık Bakanlığı ABD’de bulunan ‘Mercy’ isimli dev gemiyi almak için harekete geçti.

Sağlığın yeni rotası belli oldu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 18 Nisan’da ABD’ye yapacağı ziyaretin ayrıntıları belli oldu. Ziyarette ABD’de bulunan gemi hastaneleri inceleyeceğini açıklayan Bakan Müezzinoğlu’nun ‘Mercy’ adlı hastane gemi üzerinde duracağı öğrenildi. Bakanlıktan bir ekibin daha önce Mercy’i incelemek üzere ABD’ye gittiği ve gemiyi beğendiği ortaya çıktı.

Gemi hastane sayesinde denize yakın bölgelerdeki afetlerde etkin sağlık hizmeti verilecek. Türkiye yardım elini uzattığı ülkelere de yüzen hastaneyle ulaşacak. Hem bölge sahiline demirleyip tedavi yapılacak hem de tek seferde çok sayıda hasta Türkiye’ye taşınacak.

İlk etapta üç gemi

ABD’de savaş gemileri yüzen hastanelere dönüştürülüyor. Türkiye ise hastane gemilerinin mimarisini kendi hazırlayacak. Üç tarafın denizlerle çevrili olması nedeniyle önce 3 gemi tasarlanacak. Yüzer hastaneler sadece afet durumlarında değil acil ve normal durumlarda da hazır olacak.

Vurmak savaş suçu

Hastane gemilerin nasıl olacağı ve tasarlanacağı Lahey Sözleşmesi’nde açık: “Hastane gemisi olduğu imlenecek şekilde boyanmalı. Her türlü ülkenin vatandaşına sorgusuz sualsiz tedavi sunmalı. Hiçbir şekilde askeri amaçla kullanılmamalı. Hiçbir zaman düşman gemileriyle çatışmamalı. Bu kurallar ihlal edilirse gemi düşman gemisi olarak tanımlanacak ve batırılabilecek.”

Hastane gemisi genellikle savaş sırasında cepheye yakın noktalarda hasta tedavi etmek için kullanılıyor. Bir hastane gemisine ateş açmak savaş suçu olarak işlem görüyor.       

13 BÖLÜM VE BİN YATAKLI

Bakan Müezzinoğlu’nun incelemelerde bulunacağı ‘Mercy’ adlı geminin özellikleri şöyle:  -Hasta kapasitesi: Yoğun bakım ünitesi: 80 yatak,  8İleri iyileşme ünitesi: 20 yatak,  8İleri bakım ünitesi: 280 yatak,  8Hafif bakım ünitesi: 120 yatak,  8Sınırlı bakım ünitesi: 500 yatak

TAM TEŞEKKÜLLÜ MEDİKAL MERKEZ 

-Hastane gemide yok yok. İşte gemi hastanedeki bazı bölümler...

- Hasta ve yaralı kabul

-Radyoloji

-Ana laboratuvar

-Kara laboratuvarlarına uydu bağlantısı

-Tıbbi malzeme ve ecza depoları

-Fizik tedavi ve yanık tedavi merkezleri

-Diş polikliniği

-Optometri

-Lens laboratuvarları

-Morg,

-Çamaşırhane ve sterilizasyon merkezleri,

-İki adet oksijen üretim istasyonu

-Tıbbi fotoğraflama,

-Günde 300 bin  galon içme suyu üretebilen deniz suyu arıtma tesisi

-Uçuş güvertesi.”

Editör: TE Bilişim