Safiport tarafından işletmesi 39 yıllığına kiralanan Derince Limanı’nda Kocaeli Valiliği’nin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını Kocaeli 1. İdare Mahkemesi oy birliğiyle bozmuştu. Mahkemenin kararı sonrasında vatandaşların katılımıyla ÇED toplantısı yapılması ve bütün çalışmaların ÇED raporu alınana kadar durdurulması gerekiyordu. Ancak Safiport mahkeme kararının gereğini yine yapmadı. Limanda çalışmalar halen devam ediyor. Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok’un basın mensuplarıyla paylaştığı fotoğraflarda dolgu işlemlerinin yapıldığı görülüyor.
  
DOLGU ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu fotoğraf bir çevre gönüllüsü tarafından bugün(30 Haziran) çekildi. Hem Danıştay 6. Dairesi’nin hem de Kocaeli İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen, Safi Holding Derince Limanı dolgu çalışmalarına son hızla devam etmektedir.

Önceki haftalarda konuya ilişkin yaptığımız suç duyurusu sonrası Safi patronları adeta basın kuruluşlarını tehdit edercesine bir açıklama yapmış ve konuya ilişkin yargıya başvuracağını söylemiştir.
Şimdi sormak lazım, şikayetimize takipsizlik kararı veren savcı, kentin en büyük mülki idare amiri, belediye başkanları ve safi yetkilileri, ve çevre ve şehircilik müdürleri... Bu fotoğrafları gördükten sonra ne yapacaklar..”
 
DOLGU YAPILMIYOR DENİLMİŞTİ

Bilindiği gibi Safi Port yetkilileri, dolgu işlemleriyle ilgili basında haberlerin çıkmasının ardından açıklama yayınlamış ve açıklamada “1 Haziran tarihinden itibaren herhangi bir dolgu işlemi yapılmamaktadır” ifadesi yer almıştı.

Kaynak: Bizim Kocaeli Gazetesi
Editör: TE Bilişim