Kılavuzluk ve römorkör hizmetleri durdu, idare soruşturma başlattı

Safi Port Derince limanının geçtiğimiz günlerde iki gün boyunca anlaşılamayan bir şekilde gemilere verdiği kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini durduğu ve İdarenin soruşturma başlattığı öğrenildi.

Konuyla ilgili sıkıntılarını dile getiren ve adının açıklanmasını istemeyen bir acente sahibi; "Uzun yıllardır sektördeyim.  Böyle keyfi ve anlaşılamayan bir durumla karşılaşmadım. Şikayetlerimizi İdareye ilettik. Çözüme kavuşmasını bekliyoruz" dedi.

Geminin Rampasına Araba Park Ettiler: Kalkmasın Diye!

Ayrıca, gelen şikayetlerde, düzenli uğrak yapan bir geminin kalkmaması için rampasına araba park edildiği, yanaşık gemilerin kaldırılmadığı, yanaşmaya gelen gemilerin yanaştırılmayıp nedensiz bekletildiği ifade edildi.

Konuyla ilgili sıkıntılarını dile getiren acente sahibi; "Müracaat edilen yöntemlerin denizcilik örf ve adetleri ile bağdaşmadığını, limanın müşterilerine yaşattığı bu durumun önemli miktarlarda ticari kayıplar yarattığını" belirtti.

Safi Port yetkililerinin limanı devir aldıkları tarihten bu yana müşterilerine karşı anlaşılamayan bir şekilde olumsuz tavırlar içinde olduğunu, Özelleştirme İdaresi ile yapılan sözleşme gereği bir yıl boyunca liman hizmet tarifelerini arttırmama taahhütü olmasına rağmen keyfi olarak tarifelerin arttırıldığını sonuç olarak liman trafiğinin Kamudan devri sonrası yarıya düştüğü 
bu son olayın da acentalar ve müşteriler nezdinde büyük soru işaretleri yarattığını belirtti.

Çevrecilerle de sıkıntı var

Safiport Limanında sürdürülmekte olan dolgu işlemleri nedeniyle de çevrecilerle büyük sıkıntı yaşanıyor. 

36 yıllığına özelleştirilen Derince Limanı’na yapılması planlanan dolgu ve işlemlerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine iliş için halkın katılımına yönelik düzenlenen ÇED toplantısı olaysız bir şekilde tamamlandı.

Özelleştirme İdaresi tarafından 36 yıllığına kiralandıktan sonra alan genişletme için dolgu çalışmalarının devam ettiği Derince Safi Port Limanı ile ilgili proje hakkında Kocaeli Valiliği “ÇED gerekli değildir” şeklinde görüş belirtmiş ve toplantı yapılamamıştı. STK’lar tarafından yapılan itirazın arından ise Kocaeli 1’inci İdare Mahkemesi bu kararı bozmuş, büyük dolgu projesi ile ilgili ÇED gerekli olduğuna karar vermişti.

Kararın arından Derince Limanı’nın genişleme projesi ile ilgili ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Derince’deki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlendi.Derince halkı, STK’lar, siyasi parti temsilcileri, firma yetkilileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı toplantıda Derince Limanı’nı kiralayan firma yetkilileri tarafından katılımcılara çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgiler verildi.

Çalışmalar ve yapılan dolgunun çevresel etkilerinin en aza indirgendiğini anlatan firma yetkililerinin sözü, zaman zaman dinleyicilerin itirazları ile kesildi.Derince Limanı’ndaki dolgu çalışmalarının, yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ettiğini söyleyen STK temsilcileri, firma yetkililerinin yasalara uymadıklarını iddia ettiler. Firma yetkilileri ise yürütmeyi durdurma kararının dolgu alanı ile ilgili olmadığını belirterek yaptıkları çalışmaların yasalara uygun şekilde devam ettiğini belittiler.




 
Editör: TE Bilişim