Derince Limanı'nın özelleştirerek Safi Port Limanı olmasının ardından genişletilme kararı alındı. Kararın ardından çevreciler, usulsüz liman dolgusu iddiasıyla, suç duyurusunda bulundu.

Derince Limanı, özelleştirilerek Safi Holding'e kiralanmış ve ismi Safi Port Limanı olarak değiştirilmişti. Özelleştirme kararının ardından firma yetkilileri Safi Port Limanı'nı genişletme kararı aldı. Çevreciler, Liman-İş Sendikası ve CHP'liler, karara tepki göstererek genişletme çalışmalarının durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme Safi Port Limanı'ndaki genişletme çalışmalarının durdurulmasına karar verse de Safi Holding kararı uygulamayarak denize dolgu yapmaya devam etti. Yaşanan bu gelişmeler üzerine çevreciler yeniden mahkeme suç duyurusunda bulundu.

GÖREVİ İHMAL İDDİASI

Adliye önünde bir araya gelen çevrecilerden Ali Haymanalı, Hayri Altınok, Numan Gülşah, Asım Tatlıoğlu, Meliha Kaplan, Tolga Karanfil, suç duyurusu dilekçesini imzalayarak adliyeye teslim etti. Grup, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ÇED Şube Müdür Güneş Ekşi, Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hakkında, Kocaeli 1. idare Mahkemesi'nin 09.05.2016 tarih, 2016/388 esas sayılı yürütmeyi durdurma kararı ve Danıştay 6. Dairesi'nin 27.01.2016 gün 2015/11584 esas sayılı yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen, Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi hakkında, 'görevini ihmal ve kötüye kullanarak yasal olmayan deniz dolgusuna olanak sağlamak' gerekçesi ile şikayetçi oldu.

YEŞİL ALANLAR KATLEDİLMEMELİ

Suç duyurusu öncesinde açıklama yapan Ali Haymanalı, ÇED toplatıları yapılmasını talep ettiklerini belirterek, "Sanayiye karşı değiliz ama yeşil alanlar sanayiye kurban edilmemeli." dedi.

Cihan
Kaynak: cha