Avrupa Birliği Delegasyonu, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Almanya Proje Lideri ve Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı'nın da konuşmacı olarak katıldığı 'Safer Seas:Upgrading of Turk Radio' adlı projenin Eşleştirme Bileşeninin açılış toplantısı (kick-off meeting)  21 Ekim 2010 Perşembe günü (bugün) Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Anadolu Hisarı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. 

Toplantıya Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, KEGM Kılavuzluk ve GTH Daire Başkanı Olcay Özgürce'de katıldı. 

Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı, konuşmasının başında toplantıya program yoğunluğundan dolayı katılamayan  Projenin politik lideri Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk'un katılımcılara iyi dileklerini ve teşekkürlerini iletti.

Avrupa Birliğinin denizcilik yaklaşımını desteklemeyi amaçladık 

Orakçı konuşmasının devamında Projenin hazırlanış  amaçları doğrultusunda gerçekleştirmeye çalıştıkları hedefler hakkında katılımcılara bilgi verdi. 'Bildiğiniz gibi deniz emniyeti Avrupa Birliği’nin öncelikleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Denizci bir ülkede, ana görevleri; deniz haberleşmesi hizmetleri, kurtarma-yardım, refakat, römorkaj ve kılavuzluk hizmetleri vermek olan ve seyir yardımcıları otoriteliği ile yoğun deniz trafiğinin olduğu boğazlar bölgesinde Gemi Trafik Hizmetleri Otoriteliğini üstlenen Genel Müdürlüğümüz Avrupa Birliğinin denizcilik yaklaşımını desteklemek ve yabancı eş kurumlar arasında bilgi ve tecrübe alışverişini sağlamak amacıyla bu projeyi hazırlamıştır.'

Hedefimiz %100 etkin bir servis alanı sağlamak

'2006 yılında çalışmalarına başladığımız bu projeyi; AB mevzuatı ile Türk mevzuatını karşılaştırmak, kendi mevzuatımıza aktarılması gereken hususları tespit etmek, teknik ve idari personelimizi Avrupa’daki denizcilik anlayışı konusunda aydınlatmak ve seçeceğimiz ülke ile sürdürülebilir iyi ilişkiler kurmak amacıyla tasarladık. Proje ile belirlediğimiz hedefler ise; %100 etkin bir servis alanı sağlamak, data kayıtlarının tutulması ve email ile haberleşmeye geçilmesi ve böylelikle ITU ve ETSI gibi uluslar arası kuruluşların gerekliliklerini yerine getirmek gibi hususlardı'.

Almanya ile yapılan ilk proje değildir

Orakçı, konuşmasına proje hakkında temel bilgiler vererek devam etti. 'Proje hakkında kısa bir bilgi vermem gerekirse; bildiğiniz gibi projenin toplam bütçesi 3.050.000 Euro’dur ve supply ve twinning bileşenlerinden oluşmaktadır.

Supply bileşeninin bütçesi 2.800.000 euro olup, yapılan ihale neticesinde, 21 Mayıs 2010 tarihinde Selex Komünikasyon ile kontrat imzalanarak çalışmalara başlanmıştır.

Bildiğiniz gibi, 250.000 euro bütçeli Twinning bileşeninde ise; partner ülke olan Almanya seçilerek kontrat imzalanmış ve bu toplantı itibari ile çalışmalara başlanmıştır.
Aynı zamanda şunu da belirtmek isterim ki, bu proje Almanya ile yapılan ilk proje değildir. Daha önce Denizcilik Müsteşarlığımız Almanya ile proje ortaklığı yapmış ve Kuruluşumuzdan temsilcilerde bu kapsamda düzenlenen aktivitelere katılmıştır.'

Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı, Ulaştırma Bakanlığına, Denizcilik Müsteşarlığına, Avrupa Birliği Genel Sekreterliğine, Merkezi Finans ve İhale Birimine ve Avrupa Birliği Delegasyonuna temsilcileri nezdinde teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Toplantı sonrasında heyet, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait olan İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü ve Osmaniye Verici İstasyonu'nu ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Editör: TE Bilişim