KAHRAMAN'IN VİNCİNİ İSTİYORLAR

Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, Sadıkoğlu'nun kaçırılmasının tamamen ticari bir olay olduğunu söyledi. Kalkavan, "Kahraman'ın canına karşılık onun kullandığı 25 milyon dolarlık vinç isteniyor" dedi.
Vincin, dünyanın en büyük 5 vincinden birisi olduğunu belirten Kalkavan, Sadıkoğlu'nun kaçırıldığı 23 Aralık günü, BM'nin 90 milyon dolarlık ihalesi olduğunu da belirtirken, "Kazanmasın diye Kahraman'ı kaçırmış olabilirler" şeklinde konuşuyor. 
Kahraman Sadıkoğlu'nun Irak'ta kaçırılması ve rehin alınmasının arkasında tümüyle ticari çıkarlar olduğu giderek netleşiyor.
Türk Armatörler Birliği Başkanı ve Sadıkoğlu'nun kuzeni Şadan Kalkavan, ilginç açıklamalarda bumlundu. Kalkavan, serbest bırakılmasına karşılık Sadıkoğlu'ndan sahibi olduğu 25 milyon dolarlık vincin istendiği yolunda bilgiler geldiğini belirterek, "Kahraman'ın canına karşılık vince el konulması söz konusu olabilir. Şayet, hükümet nezdinde süren girişimler başarılı olamazsa, vinci bırakmaktan başka çaremiz kalmıyor" diye konuştu.
Kalkavan, söz konusu vincin dünyanın en büyük 5 deniz vincinden birisi olduğunu, Sadıkoğlu'nun bu vinci Amerika'dan satın aldığını anlatırken, şu bilgileri veriyor: "Kahraman'ın aldığı vinç, Cratosslot daha önce Rusya ile Türkiye arasında Karadeniz'in altından borularla petrol taşınması projesi olan 'Mavi Akım'ın gerçekleştirilmesi sırasında da kullanılmıştı. Kahraman, ABD'den parça parça getirdiği vinci, Samsun Limanı'nda bu iş için kullanıldıktan sonra Basra Körfezi'ndeki Umm Kasr Limanı'na gemilerle taşıttı. Liman girişinde 1991'deki "1. Körfez Savaşı" sırasında batan gemilerin çıkarılması için Birleşmiş Milletler(BM) nezdinde açılan ihalelerden iş almak istiyordu. Nitekim de 19 milyon dolarlık ilk ihaleyi kazandı ve çok başarılı oldu. 23 Aralık'ta BM, 90 milyon dolarlık ikinci ihaleyi açacaktı. Kahraman, en şanslı aday görünüyordu ki, kaçırıldı. Dikkat edilirse, onunla ilgili kaset, ihale günü yani 23 Aralık'ta medyaya gönderildi. Anladığım kadarıyla daha önce bu ihalelerde aracı olan Irak'lı bazı işadamlarıyla pazarlıkta anlaşamadığı için başına bunlar geldi. Aracılar, Kahraman'ın rakiplerine giderek daha fazla komisyon karşılığı, onun ihaleye girmesini engellediler."
Kalkavan, Sadıkoğlu'na aracılık yapan ve komisyonu beğenmedikleri için karşı tarafa geçen Iraklı işadamlarını hiç tanımadığını da söylüyor.
Kalkavan'ın, Sadıkoğlu'nun kazandığı ilk ihale rakamı olarak 19 milyon doları vermesine karşılık, Sadıkoğlu, video kaset bandında bir yıldan bu yana hakedişini alamadığını açıklamış ancak bir rakam söylememişti. Yine, ilk gelen haberlerde limanda 60 batık geminin temizlenmesine yönelik son ihale öncesi Sadıkoğlu'nun vincine haciz konulacağı bilgileri de yer alıyordu.
Kaynak:Perihan Çakıroğlu
Editör: TE Bilişim