SABAH Amerikan savaş gemisine girdi

"Yüzen Guantanamo" denilen USS Bataan, "eve dönüş" yolunda uğradığı Türkiye'de sadece SABAH'ı ağırladı. Başkan Obama'ya benzerliğiyle dikkati çeken Komutan Howard, gemide işkence yapıldığı iddiası sorulduğunda "Açıklama yetkim yok" dedi

SABAH, 3 bin 500'e yakın personeliyle İzmir'e gelen ABD'nin helikopter ve amfibi hücum gemisi 'USS Bataan'a girdi. ABD'nin Irak ve Afganistan'ı işgalinde büyük rol üstlenen gemi, tutuklulara işkence iddiaları nedeniyle uluslararası insan hakları örgütleri tarafından "Yüzen Guantanamo" olarak da adlandırılıyor.

Basra Körfezi'nden ABD'ye giderken 3 günlüğüne İzmir'de mola veren geminin 253 metrelik pistinde soruları yanıtlayan Komutan Albay Samuel Charles-Henry Howard, ABD Başkanı Barack Obama'ya benzerliğiyle dikkat çekti. "Başkanın görevini yapmak isterdim ama gemi komutanıyım. Ayrıca güvenlik sebebiyle Başkan Obama, en az benzemek istediğim kişi" diye espri yapan Howard, 7 aydır evden uzak olduklarını ve İzmir'de moral depoladıklarını söyledi.

USS Bataan'ın ABD Donanması'nın en büyük gemilerinden olduğunu anlatan Howard, şöyle dedi: "Akdeniz ve Basra Körfezi'ndeki güvenlik operasyonlarında görev aldık. Ailelerimizden ayrı kalmanın zorluklarını yaşadık. Ama artık evimize dönüyoruz. Çok mutluyuz. Perşembe günü Cebelitarık Boğazı'na gitmek üzere limandan ayrılacağız. Atlas Okyanusu'nda diğer 2 gemiyle birleşerek ABD'ye yol alacağız. Bir yıl ABD'de kalıp mürettebat değiştireceğiz. Ardından nerede görevlendirilirsek oraya gideceğiz. "

"NO COMMENT"

USS Bataan'a tutukluların hapsedilerek işkence yapıldığı iddialarını ve İngiliz Guardian Gazetesi'nin 2 Haziran 2008 tarihinde yayımladığı bu yöndeki iddiaları sorduğumuz Komutan Howard, "Bu konuda açıklama yapmak benim yetkimde değil" yanıtını verdi. Çavuş Tony Sisti de " Ortalama çalışma süresi 12 saat. Askerlerin tamamı profesyonel, her an savaşa ya da olağanüstü duruma hazırlar. Ortalama 3- 4 bin dolar maaş alıyorlar" dedi.

Bazen günlerce denizde kaldıklarını ve havadan yakıt nakli sayesinde operasyon bölgelerine yaklaşmak zorunda kalmadıklarını anlatan Sisti, "600 yataklı 4 ameliyathanesi bulunan hastanemiz var. Kalp nakli hariç her türlü operasyon yapılıyor. Hastane felaket bölgesindeki sivillere de hizmet veriyor. Örneğin Katrina Kasırgası sırasında bu gemi görev başındaydı. Gemide jimnastik salonu, kütüphane, pastane ve oyun salonları da var. Amerika'ya varana kadar ihtiyaç duyacağımız sebze ve meyveyi de İzmir'den alacağız" diye konuştu.

RAKAMLARLA USS BATAAN

Boyu 253, genişliği 32 metre. Ağırlığı 42 bin ton. İçinde 5 M1 tankı, 25 hafif amfibik silah, 8 top, 68 askeri araç, 10 lojistik konteynır, 12 gece görüşlü helikopter, 4 deniz helikopteri, 6 saldırı uçağı, 3 yardımcı helikopter, 4 süper kobra helikopter var. Aynı anda 9 helikopter havalanabiliyor. Big Show adını taşıyan SH-53 tipi helikopterler 30'dan fazla personel taşıyabiliyor. Helikopterler hücum ve personel taşımanın yanı sıra lojistik destek de sunuyor.

Editör: TE Bilişim