Rusya'ya yaş gıda misillemesi tomruk ithalatçısını vurdu

 
Rusya'nın, Türkiye'den gelen domates ve narenciye ürünlerini gümrükten çevirmesinin ardından, Tarım Bakanlığı da dikkat çekici bir şekilde bu ülkeden gelen tomrukları yurda sokmamaya başladı. Tomrukları 8 ay önceden peşin parayla ve kendi şirketleri üzerinden satın alan Türk ithalatçılar, "İadenin zararını Rusya değil, biz çekiyoruz." diyor.

Rusya'dan tomruk ithalatı yapan firma sahipleri, Türk tarım ürünlerini gümrükten çeviren Rusya'ya misilleme yapmak isteyen Tarım Bakanlığı'nın, bu ülkeden ithal orman ürünlerini geri çevirdiğini söyledi. Türk işadamları, Rusya'nın son olarak 37 ton narenciyeyi Türkiye'ye iadesinden sonra, bu ülkeden ithal ettikleri binlerce metreküp tomruğun geri çevrildiğini dile getirdi. İadeler özellikle Kocaeli bölgesindeki limanlarda gerçekleşirken, tomrukçular, Ukrayna'dan gelen daha kalitesiz ve kabukları tam temizlenmemiş tomrukların rahatça yurda girdiğine dikkat çekiyor. Sibirya tomruğu almak için Türk ithalatçı 8 ay önceden ödemeyi nakit yapıyor. Tomruğu yerinde satın alan Türk işadamları bunları Rusya'da kabuğundan arındırarak yurda gönderiyor. Gemi geri gönderildiğinde Rus tarafının zararı olmuyor. İthalatı kendi firmasından yapan, navlun, gümrük masraflarını karşılayan Türk işadamları ise zarara uğruyor.

Dilovası Kızılkaya Limanı'na 2 Şubat 2011'de Smart adlı gemi ile 3 bin metreküp Sibirya tomruğu geldi. Gemiye çıkıp tomrukları inceleyen Tarım Bakanlığı zirai karantina memurları, 'tomruk kabuklarının tam olarak soyulmadığı' gerekçesiyle gümrük işlemlerini durdurdu. Türkiye'ye iğne yapraklı ağaçların kabuklu sokulması, altında böcek veya haşeratın yurda girmesini engellemek amacıyla yasak bulunuyor.

İthalatı yapan Akros firmasının Genel Müdürü Mahmut Akıskalı, kontroller sırasında tomruklarda ne bir böceğe ne de belirtisine rastlandığını söyledi. Akıskalı şöyle dedi: "3 bin metreküplük gemide 3-5 adet tomrukta tespit edilen kabuk kalıntıları sanki tüm gemideki ağaçların kabuklu olduğu intibasıyla hareket edilmiştir." İthalatçı firma, Tarım Bakanlığı'na, gemide kabuk parçalarını temizlemeyi teklif etti. Ancak bürokratlar geri adım atmadı. 2008'in Şubat'ında ise bakanlık tam aksi bir uygulamaya imza atmış. O tarihte Türkiye'ye gelen Metron 1 adlı gemideki tomruklar, bugün ithalata izin vermeyen genel müdür yardımcısının yazısı ile depoya indirilerek temizlenmiş. Bursa'da 2 ay önce Abdullah Köse'ye ait bir TIR keresteden 13 adedi kabuklu olduğu gerekçesiyle geri gönderildi. İthal orman ürünlerini taşıyan bir firma sahibi, Tarım Bakanlığı'nın "Ruslar bizim portakalımızı, domatesimizi iade ediyor. Biz de iade edelim." anlayışıyla hareket ettiğini öne sürüyor. İthalatçı, daha kalitesiz Ukrayna ürünlerinin rahatça girdiğine dikkat çekiyor.
 

Editör: TE Bilişim