En büyük darbe ekonomiye

 10 ayda Rusya’ya ihracatı 259 milyon dolardan 177 milyona gerileyen Egelililer şimdi de yaşanan gerilimden dolayı bunun daha da düşmesinden korkuyor.

RUS uçağının düşürülmesiyle iki ülke arasında yaşanan gerginliğin en büyük faturası ekonomiye çıktı. 10 ayda Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 31.39 gerilediği Ege’de ihracatçılar, son gelişmelerle birlikte bunun daha da düşmesinden endişeli. Ege İhracatçı Birlikeri verilerine göre 2014’ün ilk 10 ayında 259 milyon dolarlık ihracat yapan bölge, bu yıl aynı dönemde 177 milyon dolara gerilemiş durumda.

Bu sürede en büyük düşüş ise yüzde 66 ile demir ve demir dışı metallerde. Ege’den Rusya’ya yılın ilk 10 ayında yapılan ihracatta ilk 3 sırayı su ürünleri ve hayvancılık mamulleri, tütün ile yaş sebze ve meyve aldı.Daha da düşebilirYaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Durmuş Özdemir, asıl darbenin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere vurulacağını söyledi. Özdemir, Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşanan krizler nedeniyle düşüşte olan ihracatın son olayla birlikte ekonomiye daha büyük darbe vuracağını kaydetti.

Prof. Dr. Durmuş Özdemir

Prof. Özdemir, “Rusya ithal ettiği birçok kalemi durdurma kararı aldı. Sadece iki ülke ekonomisine değil, altın ve petrol fiyatlarının yükselmesine, borsalarda da düşüşe neden oldu. Rusya, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında 2014’ün ilk 10 ayında 5 milyar dolarlık rakamla 6’ncı sıradayken bu yılın aynı döneminde yüzde 39’a yakın düşüşle 8’inci sıraya gerilemiş durumda. İlerleyen dönemde özellikle yaş meyve sebze, hazır giyim, otomotiv gibi birçok sektör olumsuz etkilenecektir. Ticaret hacmindeki düşüşün sürmesi kaçınılmaz görünüyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim