"Bölgemiz İhya Olur"

RUSYA’NIN ABD ve AB ülkelerine yönelik ambargo kararı Türkiye’ye yarayacak. DKİB Başkanı A. Hamdi Gürdoğan, ambargo kararının bu ülkelerden giden malların artık Türkiye’den temin yoluna gidileceği anlamına geldiğini belirterek, “Bu hem var olan sorunların çözümü için hem de ihracatta çok büyük sıçrama yapabilmemiz için önemli bir fırsat. Bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi nedeniyle ülkesine ekonomik yaptırım uygulama kararı alan Avrupa Birliği ve ABD'ye sert bir karşılık vermeye hazırlanıyor. AB havayollarının uçuşlarından Microsoft'un yasaklanmasına kadar birçok plan gündemde. Rusya'nın AB ve ABD ambargosunun ise Türkiye'ye yarayacağı belirtiliyor. Rus Rosselkhoznadzor isimli tarım kuruluşu, Romanya'dan et ve hayvan, Ukrayna'dan meyve suyu ve süt mamulleri, Polonya'dan sebze, Yunanistan ile ABD'den kümes hayvanı ve beyaz et ithalatını engelleyeceklerini açıkladı. Rosselkhoznadzor'un başındaki Sergei Dankvert, Türkiye Tarım Bakanlığı ile yarın bir görüşme yapacaklarını belirtti.

Dankvert, Türkiye'den daha fazla yaş sebze ve meyve almak istediklerini söyledi. Tarım Bakanlığı yetkilisi Nihat Pakdil ile yapılacak olan görüşme sonrası uzun süredir Rus topraklarına sokulmayan Türk malları da bu coğrafyada satılabilecek.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya’nın söz konusu ambargo kararının bu ülkelerden giden malların artık Türkiye’den temin yoluna gidileceği anlamına geldiğini söyledi. Gürdoğan, “Suriye ve Irak’a yönelik ihracatta yaşanan kayıp bir anlamda Rusya pazarına açılma ile giderilmiş olacak” diye konuştu.

Gürdoğan şunları söyledi: “Rusya’ya açılan kapıda özellikle nakliyecilerin çoğunun Trabzonlu gemi sahiplerinin olması ve Sarp’tan Rusya’ya yeni açılan kapının da varlığı bu ambargoyu ülkemiz ve bölgemiz lehine dönüştürebilmek için önemli bir fırsat olacak. Bu konuda devletler arasında başlayacak görüşmelerde özellikle ihracatçılarımızın var olan sorunlarının dile getirilmesi gerekiyor. Sorunların çözümü için bu önemli bir fırsat. Bunun dışında Gürcistan ve İran’la olduğu gibi Rusya ile de ikili ticaret anlaşılması yapılması için de bir fırsat. Bu fırsatların çok iyi değerlendirilerek ihracatımıza olumlu olarak yansıtılmasını beklemekteyiz” dedi.

Ambargo uygulanan ülkelerden boşalan pazarın Türk müteşebbisler tarafından doldurulması için çok büyük bir fırsatın doğduğuna vurgu yapan Gürdoğan, “Türk ihracatçısının geçmişten bugüne gelen tecrübesinden yararlanılması gerekiyor. Özellikle Karadenizli ihracatçımız bu pazardaki bilgi birikimi ve altyapısıyla buna hazır. Bu konuda Türk ve Rus yetkililer düzenlenecek toplantılarda Rusya tarafında yaşanan sorunların acilen çözümünü sağlam temeller üzerine oturtarak hareket etmeli. Özellikle de geçmişteki hatalarda da ders alarak bu görüşmeler yapılmalı. Bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.

Editör: TE Bilişim