Rusyalı Denizcilerin Belize Bandıralı Gemide Dramı

Halen Temryuk limanında bekleyen Belize bandralı Maxim kuru yük gemisin Rusya-Ukraynalı mürettebatı Türk gemi sahibi ile sahte Türk deniz taşımacılığı operatörü arasındaki anlaşmazlıkların esiri oldu.

Uzun aylardır Türk gemi sahibinden maaş almayan mürettebat 6 Şubat tarihinde açlık grevi ilan etmişti. Geçen hafta liman makamlarının uzun süren ikna çalışmaları sonucunda mürettebat açlık grevine son vermişti. Ancak gemiciler maaş ödemesi sorunun çözülmesine kadar ticari operasyonlarla ilgili herhangi bir görevi yerine getirmeyi reddediyorlar. Gemi Kaptanı Andrey Rohletsov Rusya haber ajansına yaptığı açıklamada mürettebatın vardiyaya veya geminin çalıştırılması ve yüzer durumda tutulmasına yönelik mevcut çalışmaları sürdürmeye devam ettiğini ancak bundan daha fazla iş yapmayacağını söyledi.

Kaptan yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Hareketlerimiz konusunda Temryuk Liman Yönetimi ile Uluslararası Ulaşım İşçileri Federasyonu’nu bilgilendirdik. Banka hesaplarımıza son altı aylık maaşımızı yatırılana kadar limanı terk etmeyeceğiz”. Kaptanın sözlerine göre Türk Kent Shipping şirketinin 13 kişilik kuru yük gemisi mürettebatına 84 bin dolar borcu var.

Taman Deniz Limanları Başkan Yardımcısı Yuriy Beloşapko Rusya’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Azak Denizi limanlarında gemilerin grev yapmasının sıklıkla görülmediğini söyledi:

Maaşların ödenmemesi tüm dünyada yaşanırken hatırladığım kadarıyla limanımızda bur bir ilk. Diğer limanlarda da bunun meydana geldiğini biliyorum. Ne yazık ki maaş ödemeyen bazı dürüst olmayan şirketler var. Mürettebat açlık grevi ilan etmeye çalıştı. Ancak daha sonra herkes onları grevi kaldırmaya ikna etti. Şu anda mürettebatın hayati tehlikesi yok. Taman Deniz Limanları Başkan gemiyi ziyaret etti. Erzak ve suları ile hayatlarını idame ettirebilmeleri için her şeyleri var. Bununla birlikte gemide yakıt yok. Bu nedenle geminin limanda tutulmasına karar verildi. Geminin yakıtsız denize açılması mümkün değil. Sözleşmeye göre yakıt sağlayacak bazı acenteler mevcut. Gemiye yakıt sağlandığı zaman limandan ayrılabilirler”.

Kent Shipping & Chartering Ltd Genel Müdürü Kemal Erduran Rusya’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Maxim gemisiyle ilgili sorunun yakın bir süre içinde çözüleceğine dair güvence verdi. 

Çözmek üzereyiz. Biz aynı zamanda armatörle da konuşuyoruz. Biz geminin acanteliğini yapıyoruz. Bu gemi armatöre geri verilecek olan gemilerden birisiydi. Bundan dolayı da personelin maaşının ödenmemesi ile ilgili bir sıkıntı çıktı. Aslında normalde armatör mi ödeyecek bizim tarafımızdan mı ödenecek böyle bir sıkıntı çıktı. Ama şimdi sıkıntı çözülmek üzere. Personel ile ilgili olan problemler şu anda çözülüyor. Yakıt ise bağlanacak. Yakıt olmadan gemi kalkabilir mi? Gemi zaten demirde değil ki. Demirde olsa gemiler demirde günde aşağı yükarı 0.3 tonn yakıt yakarlar. Gemi demirdeyken yakıt yakar problem olur, ama gemi zaten yanaşık şu anda. O yüzden trapla yakıt verilecek ondan sonra da kalkacak gemi. Bu bir sıkıntı değil yani. Yakıt olmadan gemi varış limanına zaten giremez. Sanıyorum gemi ya bu hafta sonunda ya da önümüzdeki haftanın başında kalkar gider.

Editör: TE Bilişim