Rusya'dan "güçbirliði" teklifi  
 
Türkiye'nin Rusya ile bir askeri iþbirliði anlaþmasý imzalayan ilk NATO ülkesi olduðunu vurgulayan Rusya Savunma Bakaný Sergey Ivanov önemli teklif yaptý. Ývanov, Türkiye'ye stratejik iþbirliði çaðrýsýnda bulundu. Ýþte Ývanov'un teklifleri

*Uzayda askeri iþbirliði*Türk savunma bakanlýðý için Rusya'da reaktif sistemler mühimmatý üretilmesi *Ýki ülkenin arama-kurtarma gemileri için ortak projeler geliþtirmesi*Türkiye'de
Rus zýrhlý araçlarý ve her tür arazi koþullarýnda kullanýlabilen 'tigr'araçlarý üretilmesi*Rus uçaksavar sistemi 'strelets'ile Aselsan tarafýndan üretilen hava savunma sisteminin entegre edilmes...

Rusya ile Türkiye arasýnda önemli geliþmeler yaþanýyor.Rusya Savunma Bakaný Sergey Ývanov, Türkiye'ye stratejik iþbirliði çaðrýsý yaptý.

Türkiye'nin Rusya ile bir askeri iþbirliði anlaþmasý imzalayan ilk NATO ülkesi olduðunu vurgulayan Ývanov, iki ülke arasýndaki stratejik iþbirliðinin ortak projelerle gerçekleþtirilebileceðini söyledi.

5 önemli öneri

Yakýn çevresince Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in halefi olarak gösterilen Ývanov, Türkiye'ye askeri sanayi alanýnda beþ somut öneride bulundu:

  • Dünyanýn geliþmiþ uydularla izlenmesine dönük uzayda askeri iþbirliðine gidilmesi
  • Türk savunma bakanlýðý için Rusya'da reaktif sistemler mühimmatý üretilmesi
  • Ýki ülkenin arama-kurtarma gemileri için ortak projeler geliþtirmesi
  • Türkiye'de Rus zýrhlý araçlarý ve her tür arazi koþullarýnda kullanýlabilen 'tigr'araçlarý üretilmesi
  • Rus uçaksavar sistemi 'strelets'ile Aselsan tarafýndan üretilen hava savunma sisteminin entegre edilmesi

Ývanov, Türk Silahlý Kuvvetleri'nin saldýrý helikopteri ihtiyacýný gidermek için açtýðý ihaleye de önem verdiklerini belirtti.

2 milyar dolarlýk ihale

Rusya savunma bakaný, yaklaþýk iki milyar dolar deðerindeki ihalede Rus-Ýsrail ortak yapýmý 'ka-52'nin seçilmesinin, iki ülkenin Irak baþta olmak üzere bölgesel sorunlardaki politikalarýný koordine etmesine olanak saðlayacaðýný savundu.

Putin'in yeni stratejisi

Daha önce Türkiye'ye mesafeli duran ve özellikle Çeçenistan sorununda Ankara'yý eleþtiren Ývanov'un stratejik iþbirliði mesajlarý, Putin'in ikinci baþkanlýk döneminde Türkiye'ye önem vermeye baþlamasýnýn Vdcasino yeni bir kanýtý niteliði taþýyor. 

(Kaynak: ORTADOÐU Gazetesi)

Editör: TE Bilişim