Rusya, NATO füze kalkanı projesine İspanya'nın da dahil edilmesinin Moskova-Washington arasında imzalanması beklenen savunma anlaşmasını riske attığını belirterek, ABD'yi uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD füze kalkanı gemilerinin İspanya'nın Atlantik sahillerindeki Rota Deniz Üssü'ne gönderilmesinin ABD'nin Avrupa coğrafyasındaki füze potansiyelinin inşasının önemli bir göstergesi olduğu belirtildi.

ABD'den NATO sisteminin kendisine karşı bir tehdit oluşturmayacağının garantisini vermesini isteyen Rusya, Washington'dan bu doğrultuda bir işaret gelmediğini belirtti.

Rus Dışişleri Bakanlığı, "ABD yönetiminden bu sistemin stratejik nükleer güçlerimize karşı olmadığına dair endişelerimizi giderecek bir güvence almadığımız gibi ABD füze savunma sistemlerinin yerleştirildiği alanların da giderek genişletildiği eğilimini görmekteyiz" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, "ABD'nin, ortak bir değerlendirme yapmadan önemli kararlar aldığı" suçlaması yöneltilerek, "Ayrıca ABD ilgili tüm tarafların görüşlerini de göz önünde bulundurmuyor" denildi.

ANLAŞMA RİSKE GİRDİ

Rusya'nın ABD ile füze kalkanı konusunda işbirliği yapmaktan vazgeçebileceği belirtilen açıklamada, "Eğer bu durum böyle devam ederse, Lizbon'daki NATO-Rusya zirvesinde ortaya çıkan füze kalkanını bir çatışma alanından çıkarıp işbirliği alanına çevirme şansı ortadan kalkabilir" ifadesi yer aldı.

ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Berlye bu hafta başında yaptığı açıklamada, Moskova ve NATO'nun gelecek yıl Chicago'da yapılacak NATO zirvesinde Avrupa füze kalkanı verilerinin teatisi için anlaşma imzalayacağını söylemişti.

Ancak Rusya, İspanya ile yapılan anlaşmanın, Moskova ve NATO arasında imzalanması beklenen anlaşmanın da gerçekleşme şansını azalttığını belirtti.

Editör: TE Bilişim