Rusya, nar ve lahanayı da yasaklayabilir

Rusya'nın Türkiye’den ithalatı yasakladığı listesine yeni ürünler ekleyebileceği belirtiliyor. 

Rusya, uçak krizinin ardından Türkiye’den ithalatını yasakladığı ürün listesine yenilerini eklemeyi planlıyor. Rus basınına göre daha önce listede yer almamış ürünler listeye dahil edilebilir. Listeye dahil olması en muhtemel ürünler ise nar ve lahana gözüküyor.

Rusya uçak krizinin ardından 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olmak üzere bazı ürünlere ithalat yasağı getirirken, bazı ürünlere ise kısıtlama ve sıkı denetim getirmişti. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi'nden (Rosselkhoznadzor), listenin genişletilmesini ihtimal dışı görmüyor.

TASS ajansına konuşan Rosselkhoznadzor Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseenko, daha önce listede yer almayan bazı ürünlerin listeye dahil edilebileceğini söyledi. Alekseenko, açıklamasında listeye yeni ürünlerin eklenmesinin nedeninin ise bitki sağlığı veya gelen ürünlerin sağlıkları ile ilgili olduğunu söyledi.

Şu anda da Rosselkhoznadzor'un bozulmuş ya da böceklenmiş ürünler konusunda bir inceleme yaptığını aktardı. Hangi ürünlerin listeye dahil olabileceği konusunda bilgi vermeyen Rosselkhoznadzor yetkilisi, Çin lahanası ve narın bu ürünler arasında olma ihtimali olduğunu söyledi. Alekseenko, "İsimlerin ne olduğunu söyleyemem, uzmanlar çalışmalarını yapsınlar. Lahana, belki listede olabilir. Standartları karşılamayan herhangi bir ürün de olabilir." dedi.

Özellikle Türkiye'den ithal edilen lahana konusunda çok şikayetler geldiği belirtiliyordu. Rosselkhoznadzor, bu sabah yaptığı açıklamada Türkiye’den Rusya’nın Genendzhik bölgesine gelen 22.5 ton Çin lahanasında zararlı böcek tespit edildiğini duyurmuştu. Rosselkhoznadzor, bu sabahki hadisenin Türkiye'den gelen lahanalarda dördüncü kez zararlı böcek tespit edilmesi olduğunu belirtti. Rosselkhoznadzor, Ocak ayında da yaklaşık 20 ton nar 10 ton biberi zararlı böcek içerdiği gerekçesiyle geri çevirmişti.

Rusya 1 Ocak tarihinden itibaren şu ürünlerin girişini yasaklamıştı: “Beyaz et ürünleri (dondurulmuş), canlı karanfiller, domates (taze, dondurulmuş), soğan, yeşil soğan (taze, dondurulmuş), karnabahar ve brokoli (taze, dondurulmuş), salatalık (taze, dondurulmuş), portakal (taze, kurutulmuş), mandalina (taze, kurutulmuş), üzüm (taze), elma (taze), armut (taze), kayısı (taze), şeftali ve nektarin (taze), erik (taze), çilek (taze), tuz (mutfak tuzu ve denature tuzlar) ve sodyum klorür.”

Editör: TE Bilişim