Rusya Federasyonu 2001 yılından bu yana taşımacısını güçlendirmek ve kalkındırmak amacıyla yürüttüğü “korumacılık politikası”na yeni bir halka daha ekledi. Türkiye dahil Rusya’ya taşıma yapan tüm ülke taşımacılarına “sonsuz sorun” politikası izleyen Rusya Federasyonu şimdi de Türk taşımacılarının Rusya topraklarından transit geçerek Kazakistan’a taşıma yapmasına izin vermiyor.

Yıllarca Türk taşımacısını “Bonus Sistemi” adı altında kendi taşımacılarına/araçlarına yük bulmaya mecbur kılan Rusya’nın, ikili anlaşma ve protokollerle hak edilen geçiş belgelerini Türkiye Cumhuriyeti’nin ısrarlı taleplerine rağmen vermeme alışkanlığı şimdi de transit geçişe engel oluyor.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, “Gelecek yıllarda Rusya ile 100 Milyar Dolar dış ticaret hacmi hedefleniyor, bu hacim 2011 yılında 35 Milyar seviyelerine ulaştı. Rusya’nın yakın bir zaman içinde Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması bekleniyor. DTÖ Serbest Ticaret Anlaşmasına istinaden her bir akit tarafın toprakları üzerinden transit serbestisi vardır.  Ancak Rusya transit geçişimize engel oluyor” dedi. Özmen, 90’lı yıllarda 30.000 fazla taşıma gerçekleştiren Türk nakliye filosunun taşımalarının Rusya’nın uyguladığı ulaştırma politikaları sebebiyle 2011 yılında 9.000 seviyelerine düştüğünü ve pazar payının çoğunluğuna üçüncü ülke araçlarının sahip olduğunu belirterek, “Önce bonus sistemi adı altında taşımacılarımızı Rus araçlarını yükleme zorunda bıraktılar, 2011 yılına gelindiğinde pazarın %30’unu elde ettiler. Şimdi de transit geçişimize izin vermiyorlar. Rus tarafının Türk taşımacılarının transit belgelerini hemen teslim etmesini istiyoruz” dedi.

Rusya Türk taşımacılarının özellikle Kazakistan taşımalarında önemli bir transit geçiş noktası olma özelliği taşıyor. İkili Karayolu Anlaşmasına istinaden iki ülke arasında transit taşımalar her ne kadar geçiş belgesine tabi ise de iki ülke arasında 2009 yılında yapılan protokol ile transit geçişler belge libere olmuştur. Ancak Rusya bu konuda yapılan protokole de aykırı davranmaktadır. Bugün Türk taşımacıları Kazakistan’a gerçekleştirdiği yıllık ortalama 6.500 seferin %75’ini Rusya üzerinden transit geçerek gerçekleştirmektedir. Gelinen noktada Türk tarafının her türlü erken başvurusuna, diplomatik girişimlerine rağmen transit belgeler bitmiştir ve Rusya üzerinden Kazakistan taşımaları yapılamamaktadır. 

 

Editör: TE Bilişim