AB ülkelerine doğalgaz satışında Ukrayna’yla ilgili sıkıntı yaşayan Rusya, doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yeni güzergah için İtalya’yla anlaştı. Rus doğalgaz şirketi Gazprom, Mavi Akım hattının devamını inşa etmek için İtalyan ENI şirketi ile anlaştı. Projeye 5 milyar dolar yatırım yapacak Gazprom’un, böylece İtalya’ya yılda 5 milyar metreküp doğalgaz satma imkanı bulacağı belirtiliyor.

Sözkonusu anlaşmanın “mutabakat” niteliği taşıdığı, stratejik ortaklık anlaşmasının ise 15 Ekim’de imzalanacağı öğrenildi. “Mavi Akım 2” olarak adlandırılan proje, Türkiye tarafından da destekleniyor. Türkiye, projeyle AB’ye gidecek Rus doğalgazının da kendi topraklarından geçmesini istiyor. Bu amaçla bu yılın Şubat ayında Gazprom Başkanı Alexey Miller ile Enerji Bakanı Hilmi Güler’in görüşmesinde de konu masaya gelmişti.

Kardeş Mavi Akım projesi kapsamında Karadeniz altından geçerek Samsun’a ulaşan Mavi Akım hattına paralel bir hat yapılması, ardından da bu hattın güneye ve batıya uzatılması planlanıyordu. Buna göre, yeni hat Rusya’dan Türkiye’ye gelen Mavi Akım’ı izleyerek, batıya yönelecek. Rus gazını İtalya’ya götürecek boru hattı için çeşitli güzergahlar üzerinde duruluyor. İlk alternatife göre hat, Marmara Denizi’nin altından Yunanistan’a ve oradan da Adriyatik’in altında Kuzey İtalya’ya yönelecek. Öte yandan hattın Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı takip ederek İtalya’nın kuzeyine ulaşması da değerlendiriliyor.

Türkiye 2. Mavi Akım hattının güneye uzatılarak, buradan İsrail’e Rus gazı gönderilmesi için de kulis yapıyor. Ancak bu konuda bir karar verilmiş değil. Rusya ile İtalya arasında yapılan anlaşmada İsrail’e gidecek hat için de görüşmeler yürütülüyor. Hattın güzergahı da dahil olmak üzere detayları 2007 yılı ortalarında netleşecek. Mavi Akım 2 hattıyla ilgili görüşmelerde Rusya, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu başta olmak üzere enerji yatırımlarıyla ilgilendiğini belirtmişti. Türkiye ise Rusya’yla arasında imzalanan “aldığı gazın fazlasını satamaz” yönündeki anlaşma hükmünün geçersiz sayılmasını istiyor. Pazarlıklarda şimdi Türkiye’nin daha etkin kulis yapması gerekecek.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim