Rusya, Abhazya kara sularını ihlal eden Gürcü gemilerine müdahale edecek 
 
Rusya, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya'nın sınırlarını korumaktan sorumlu olduğunu duyurdu. Rusya sınır güvenliği başkan yardımcısı Viktor Trufanov, Abhazya'nın karasularını ihlal eden gemilere müdahalede bulunacaklarını ve mürettebatı tutuklayacaklarını açıkladı. Yekili açıklamasında, Rusya ve Ahazya'nın sınırlarını korumak için her türlü yola başvurabileceklerini belirtti.  
 
Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyan Rusya, ayrılıkçı bölgenin karasularını da Gürcistan karasuları olarak görüyor. Geçen ay Abhazya'ya doğrudan sevkıyat gerçekleştiren Türk Buket isimli gemiye Tiflis el koymuş ve gemi görevlilerini de tutuklamıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun devreye girmesiyle gemiciler serbest kalırken, Gürcü makamları gemiyi ellerinde tutmaya devam ediyor.

Abhazya lideri Sergey Bagapş da kendi karasularında Gürcü gemilerinin bulunması durumunda ateş edebilecekleri uyarısında bulundu. Kasım ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde Rusya, Abazya ve Güney Osetya'nın sınırlarını korumayı üstlenmişti.

RUSYA AYRILIKÇI BÖLGELERLE YENİ ASKERİ ANLAŞMA İMZALADI

Itar-tass haber ajansı Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'un Abhazya ve Güney Osetya'lı meslektaşları ile birlikte yeni bir askeri anlaşma imzaladığını kaydetti. Yeni anlaşma, Rusya'nın bölgede askeri üs kurması, eğitim ve güvenlik alanında tam işbirliğinin kurulmasını öngörüyor. Anlaşmaya göre Rusya, Abhazya'nın Gudauti bölgesi ve Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'de kuracağı askeri üslere bin 700'er asker yerleştirecek. 49 yıllık süresi bulunan anlaşma, Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'nın ortak askeri tatbikat yapmalarını da öngörüyor.
 

Editör: TE Bilişim