Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı 11 Aralık'ta meydana gelen fırtına sonrası altı ticari gemi ve iki tankerin battığını açıklamıştı. Olay sonrası 6 gemi personeli hayatını kaybederken, 2 bin metrik ton petrol de Karadeniz ve Azak Denizi'ne sızdı. Su yüzeyindeki yakıt iki denizi birleştiren Kerş boğazı etrafında on binlerce deniz kuşunun telef olmasına neden oldu. Felaketin çevre üzerinde 40-45 gün daha etkili olması bekleniyor.

İncelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Rusya başbakanı Zubkov, çevreye verilen zararın bir an önce giderilmesini istedi. Kazanın nedenleri ile ilgili özel bir araştırma ekibi kurulmasının da gerekli olduğunu söyleyen Rusya başbakanı, gemicilerin kurtarılmasında Ukrayna'dan gelen desteğe de teşekkür etti.

Bölgenin temizlenmesi ile ilgili çalışmalara başlatan olağanüstü hal bakanlığı şimdiye kadar 700 metrik ton petrolün temizlendiğini ve 600`den fazla görevlinin de çevre felaketinin zararlarını aza indirmek için çalıştığını açıkladı.

Krasnadar Bölge Valiliği, sahil boyunca yoğun şekilde kuş ölümlerinin gerçekleştiğinin tespit edildiğini ve 30 bin civarında kuşun ölü olarak bulunduğunu bildirdi. Aynı miktarda kuşun da petrolden lekelendiğini duyuran Valilik , kuşların hayatta kalmalarının mümkün olmadığını aktardı.

Göç mevsimine denk gelen kazada, bölgeye uğrayan kuşların petrole bulanarak uçamaz hale geldikleri ve hayatlarını kaybettikleri kaydediliyor.

Ekoloji ve İklim Enstitütüsü öğretim görevlilerinden Aleksander Minin, petrol ürünlerinin deniz yüzeyinde en fazla altı ay kalabileceğini hatırlatarak, "Kerş boğazında her zaman benzer fırtınalar oluyor. Ancak saatte 100 kilometre`yi geçen bir fırtına, iklim değişikliklerinin en büyük göstergesi" dedi.

Balıkların da göç mevsimine denk gelen kazanın, başta yunuslar olmak üzere bir çok türü olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

Kaynak:tumgazeteler.com

Editör: TE Bilişim