Kilyos’tan 17 mil açıkta 90 metre derinliğe gömülen gemi için Rusya Deniz Kuvvetleri’nin önemli araştırma ve kurtarma gemilerinden RFS Seliger görevlendirildi. 60 metre uzunluğundaki tam donanımlı derin su araştırma gemisinin 27 kişilik mürettebatının olduğu öğrenildi. RFS Seliger’da görevli 9 derin su dalgıcının batan gemideki istihbarat cihazlarına ulaşması hedefleniyor.  

Yerini tespit edecek

Rusya’nın mini arama kurtarma filosunda RFS SB-739 adlı romorkörü, RFS Epron-83 arama kurtarma gemisi ve RFS Kıl-158 şamandıra gemisinin de bulunduğu öğrenildi. RFS KIL-159’in, batan geminin yerinin tespit edilmesinin ardından koyacağı şamandıralarla önemli bir görevi yerine getireceği vurgulandı. Filonun güvenliğini sağlamak için ise RFS Rpiazove-201 adlı istihbarat gemisinin 24 saat görev yaptığı belirlendi. 

Türkiye’nin Karadeniz’deki karasuları 12 mil ile sınırlı. Kaza, 17 mil açıkta ve uluslararası sularda meydana geldiği için Rusya’nın Türkiye’den herhangi bir izin almadan çalışmalara başladığı öğrenildi. Öte yandan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı hücumbot ve fırkateynlerin yanı sıra deniz karakol uçaklarının bölgede sürekli devriye gezdiği ve gözlem yaptığı öğrenildi. 

Gökhan Karakaş/Milliyet

Editör: TE Bilişim