Ruslar'ın başı yakaladıkları korsanlarla dertte!

Geçtiğimiz günlerde 29 Somalili korsanı yakalayan Rus deniz kuvvetleri korsanlarla ne yapacağını bilmiyor.

Rus deniz piyadelerinin bulunduğu askeri gemi tarafından Somali kıyılarında içinde 29 korsanın bulunduğu bir gemi geçtiğimiz günlerde ele geçirildi. Rusya yönetimi ise yasal boşluk nedeniyle korsanlara ne yapacağını bilmiyor. İddialara göre yakalanan korsanlar serbest bırakılabilir ya da sorgularının ardından Somalili yetkililere teslim edilebilir.

Rusya, korsanların elinde çok sayıda Kalaşnikov otomatik silah ve çeşitli markalı tabancanın bulunduğunu açıklandı. Halen "Amiral Panteleyev" gemisinde göz altında tutulan korsanların sorgusu devam ediyor. Rus yetkilileri korsanların bağlantılarının sorgulandığını, aralarında İran ve Pakistanlı balıkçıların da bulunduğunu kaydetti. Rusya'nın Somali büyükelçiliği bulunmadığı için olay hakkında Somali yetkililerine bilgi verilemedi.

Uzmanlar ise BM Güvenlik Konseyi'nin 2008 Aralık tarihli kararına dayanarak Rusya'nın korsanları kendi yasalarına göre mahkemeye çıkarabileceğini öne sürdü. Rusya yasalarına göre korsanlık yapanlar 5-15 yıl arasında hapse mahkum ediliyor. Ayrıca 500 bin ruble para cezasına çarptırılıyor. Rus gemisine saldırı yaptıkları ispat edilirse korsanlara ölüm cezasının da verilebileceği iddia edildi.

Editör: TE Bilişim