Rus gemi yapımı şirketi Başkanı Roman Trosenko’nun yapmış olduğu açıklamaya göre; Amerikan Ekson şirketi  Kara denizinde çalışmak için gereken  sondaj platformlarının  yapılmasını öngören anlaşmayı imzaladı. 

Projeye göre,  ilk başta l5 sondaj platformu yapılacak. Toplam olarak 50 platformun kurulması olasıdır.   Bilindiği gibi,   Rus “Rosneft” şirketinin bir zaman önce  Ekson Mobil şirketiyle imzaladığı anlaşmalar gereğince   bir ortaklık kuruluyor. “Rosneft”   Ekson şirketinin Meksika körfezinde ve Birleşik Amerika dışında uyguladığı   bir sıra projelere, Ekson şirketi de “Rosneft”  tarafından Rusya’nın Arktika şelfinde uygulanan projelere katılacak. Bu projelere   aktif olarak gemi yapımı şirketinin   katılması da planlanıyordu. Gemi yapımı  şirketinin resmi sözcüsü Aleksey Kravçenko,şirktiyle Ekson  şirketinin ilişkilerine dair   memorandumun imzalandığını söyledi ve şöyle devam etti:

Şimdi bu projeyi geliştirme yolunda çabalar  gösteriliyor.  Şirketimiz sondaj platformları  yapımıyla, denizde kullanlan teknik araçları üretimiyle uğraştığı için   petrol ve doğalgaz üretimi ile  dolaylı  ilişkileri var. Ekson   şirketi, petrol ve  doğalgaz  üretiminde uygulanan  teknolojilerin büyük pörtföyüne  sahiptir.   Rusya’nın  şelfindeki ve 3. ülkelerdeki petrol ve doğalgaz kaynaklarının efektif  olarak işletilmesi amacıyla bu teknolojileri uygulamada çıkarlarımız var.

Ekson şirketi  bir ortak olarak bizi ilgilendirir.  Sondaj platformu kurulup hizmete  konulunca teknik bakıma muhtac.  Demek ki, müşteriye devredilecek  denizdeki tesisatlara  teknik bakım sağlamakla görevli  servis kuruluşları lazım.    Gelecek yılın sonbaharına  doğru l5  sondaj platformunun  yapılmasına ilişkin kontratın imzalanması bekleniyor.   Platformlardan her birinin  bedeli 800 milyon dolar olduğuna göre kontratın  çok kapsamlı olduğunu söylemek,  abartma olmaz.  Gerci gemi yapımı şirketinin payına yalnız   400  milyon dolar  düşüyor.  Ama bu da az para  değil.

Arktika şelfindeki  petrol ve doğalgaz kaynaklarının işletilmesi için  geliştirilmiş teknolojiler,malzemeler bir de teknolojik çözümler lazım.   Petrol ve doğalgaz  üretimine ilişkin sorunlarla  uğraşan Aleksandr Yepişev   bununla    ilgli  olarak şunları söyledi:                       

Rusya’nın     geliştirilmiş   teknolojileri ve malzemeleri var,   somut teknolojik  çözümleri ise yok.  Bunun için   teknolojik çözümleri olan Batı   servis şirketlerini   projelere çekmek gerekecek. Ama Rusya’da    da bu projelere katılabilecek  şirketler var.  Bu projelere çekilmesi halinde   bunlar uzun vadeli krediler alabilecek    ve   işletmelerini  modernize edebilecek.

 

Editör: TE Bilişim