Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Rusya'ya ait savaş uçağının pilotunun öldürülmesinden sorumlu tutulan Alpaslan Çelik, tahliye edildi.

Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye'de düşürülen Rus savaş uçağının pilotunun öldürülmesi olayından dolayı hakkında verilen takipsizlik kararı kaldırıldıktan sonra yeniden soruşturma başlatılan Alparslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 17 sanıklı davaya, İzmir 27. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki başlandı. Alpaslan Çelik, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı davada sanıklar, '6136 Sayılı Kanu'na muhalefet', 'harp silahı bulundurmak' suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Sanıklar hakkında 3 aydan 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir Adliyesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, Alpaslan Çelik ile diğer sanıklar duruşma salonuna çelik yelekle getirildi.

SANIKLARIN İFADELERİ MEDYADA YER ALMAYACAK

Duruşmada söz alan sanıkların avukatı Taşkın Kangal, milli güvenlik açısından, duruşmada verilecek ifadelerin medyada yer almamasını talep etti. Hakim bu talebi kabul etti. Sanık avukatlarının tahliye taleplerini de değerlendiren hakim, davayla ilgili verdiği ara kararla, Alparslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanığı, yurt dışı çıkış yasağı koyarak tahliye etti.

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan sanık avukatları, 95 günlük tutukluluk sürecinin ardından müvekkillerinin tahliye edilmesine sevindiklerini, kararın sürpriz olmadığını, dava sonunda ise beraat etmelerini beklediklerini kaydetti.

"BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLMADI"

Avukatlardan Sıddık Caner Erşen, sanıkların savunmalarıyla ilgili yayın yasağı olduğu için detaya giremeyeceğini, hakimin dosyadaki mevcut delil durumuna bakarak tahliye kararı verdiğini belirtti. Erşen, "Mahkeme üç ay sonra nihayet tahliye kararını verdi. İçeriğine şu aşamada girmeyeceğiz ama genel olarak beklediğimiz bir karardı. Bizim için sürpriz olmadı. Komutanın da (sanık Asil Tırnova) tahliyesi tüm Türk ulusuna, soydaşlarımıza armağan olsun. Mahkemeler siyasi demeçler üzerinden çok fazla karar vermezler ama Türk milletinin vicdanı adına karar verirler. Bu çok önemli. Mahkemeler hukuki denetimi Türk milletinin vicdanından bağımsız olarak yapmazlar. Bu doğrultuda bir karar verilmiştir ama mahkemenin daha çok dosya kapsamında karar verdiğini düşünüyoruz." dedi.

17 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Geçtiğimiz 31 Mart tarihinde, İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir lokantada silahlı kişiler bulunduğu ihbarını alan polis, lokantada, Rus uçağının pilotunu öldürdüğü iddia edilen Alparslan Çelik ile yanında bulunan 16 kişiyi gözaltına almıştı. Şahısların üzerlerinde, araçlarında ve evlerinde yapılan aramada; 5 makineli tüfek, 4 tabanca ve 2 telsiz ele geçirilmişti. Şüpheliler, '6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet' ve 'harp silahı bulundurmak' suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiş, zanlılardan Alparslan Çelik ile birlikte 7 kişi tutuklanmış, 2 kişi ise denetimli serbestlik yasasından yararlandırılıp salıverilmiş, 8 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

RUS PİLOT OLAYINDA TAKİPSİZLİK KALDIRILMIŞTI

Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının pilotunun öldürülmesi olayıyla ilgili Alpaslan Çelik hakkında verilen takipsizlik kararı bir süre önce kaldırılmıştı. Olayı soruşturan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, yeni iddia ve delillerin oluştuğunu belirterek, yeniden soruşturma başlatmıştı. Cihan
Kaynak: cha