Rus Parlamentosu Boru Hattını Onayladı
 
Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın inşa etmeyi açıkladığı Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattıyla ilgili kararın, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da kabul edildiği bildirildi.

Rusya Enerji ve Sanayi Bakanı Viktor Hristenko'nun onaylanması için Duma'ya sunduğu 3 ülke arasındaki anlaşma, Duma'da bugün yapılan toplantıda kabul edildi.

Hristenko, anlaşmayı Duma'ya sunarken yaptığı açıklamada, Burgaz-Dedeağaç boru hattının Rus petrollerinin dünya piyasalarına kesintisiz (sorunsuz) bir şekilde gönderilme imkanı verdiğini söyledi.  

Burgaz-Dedeağaç boru hattı sayesinde sadece Avrupa'ya değil ABD'ye de petrol akışının sağlanacağını ifade eden Hristenko, Mayıs ayı sonunda boru hattını inşa edecek IPC şirketinin hukuki kaydı için toplantı yapılacağını kaydetti.

Atina'da 15 Mart'ta imzalanan anlaşmaya göre ilk başta yılda 35 milyon ton petrolün taşınacağı boru hattında, ilerleyen yıllarda yıllık petrol taşıma kapasitesi 50 milyon tona çıkarılacak.

Burgaz-Dedeağaç boru hattının yüzde 51'lik payı Rus şirketi IPC'e, kalan yüzde 49'luk bölümünde de Yunan ve Bulgar şirketlerin hissesi eşit oranda olacak. Ankara'nın ısrarlı şekilde boğazların gemi geçişleri kaldıramadığı, artan petrol sevkıyatının boğazlardan taşınmasının özellikle İstanbul için büyük tehlike yarattığı yönündeki diplomatik girişimleri üzerine Rusya alternatif yollar üzerine yoğunlaşmıştı.

Boğazların yükünü önemli oranda hafifletecek olan boru hattı projesiyle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce yaptığı açıklamada, Atina ve Sofya'yı ağır davranmakla suçlayıp, acele etmemeleri halinde Rusya'nın alternatif projelere yönleneceğini bildirmişti. Putin'in bu çıkışı üzerine Bulgaristan ve Yunanistan aralarındaki sorunları ivedi bir şekilde çözerek, söz konusu anlaşmayı Atina'da Putin'in de hazır bulunduğu bir toplantıda imzalamıştı. 

Kaynak: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim