Rus işadamına 7 milyon Euro'luk yat

EGE Yat tarafından, bir Rus işadamı için yapılan ‘Galileo’ isimli 50 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde, maunla kaplı sac yat, düzenlenen kokteylle tanıtıldı.


Bodrum Milta Marina’da 1.5 yılda tamamlanan, tasarımı gemi inşaat mühendisi Yavuz Mete ve Tansel Taşkıran’a ait olan 7 milyon Euro'luk Galileo isimli mega yatın yapımında 6 mühendis, 1 içmimar, 150 işçinin çalıştığı belirtildi. Yatın tüm oda ve salonlarında uydu ve internet bağlantısı bulunduğu bildirildi.

Ege Yat’ın yöneticisi Sinan Özer, “Yat yapımcılığında çıtayı biraz daha yükselttik. Bu yatın burada yapılmasının, Bodrum’a da çok şey kazandıracağına inanıyorum” dedi.

Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), (DHA)

SİNAN ÖZER VE GALILEO
Mehmet Sarışın/Gecce.Com

Bodrum'a yat turizmini getiren isimlerden biri olan Sinan Özer, muhteşem yatlarına bir yenisini daha ekledi: Galileo... Özelliklerini ve hikayesini aşağı satırlarda okuyacaksınız.

Bodrum Milta Marina'da, 14 Temmuz günü Galileo'nun tanıtımı yapıldı. İnşa edilip, denize indirildiği İçmeler'deki Ege Yat Tersanesi'nden Bodrum Milta Marina'ya getirilen Galileo, bir bakıma görücüye çıktı. Fiyatı konusunda kimse bir tahminde bulunamıyor. Sinan Özer de "şu kadar" demiyor. Bu da acaba, Galileo satıldı mı? ya da özel sipariş üzerine mi yapıldı sorularını akla getiriyor.
Ancak şu da bir gerçek ki, Bodrum yatçılığının olduğu kadar Türk yatçılığının da bir gururu olan Galileo muhteşem bir deniz yaratığı! Bence değeri parayla ölçülmez...

<>




Sinan Özer ile birlikte Galileo'yu gezdim. Büyülendim...

Milta Marina'daki Galileo'nun tanıtım kokteyline birçok seçkin isim katıldı... Yatı gezenler, girişte açılan deftere duygularını yazdılar. Ben şöyle yazdım:

Değerli arkadaşım, Senin gibi Galileo da bir şahaser...

<>




<>




<>




İlker Mengi kokteyle Katya ile katıldı.

<>




<>




<>




<>




<>




<>




Ege Yat, 2006 yılı Ocak ayında başladığı 50 metrelik, GALILEO isimli, 3 direkli yelkenlinin yapımını tamamladı ve geçtiğimiz hafta EGE YAT tersanesinde düzenlenen törenle denize indirdi.

1976 yılında Sinan Özer tarafından kurulan şirket 1992 yılında 34 metrelik Magic Life’la ahşaptan çelik konstrüksiyon yat imalatına geçerek Bodrum’da bir ilki gerçekleştirdi. Tersanenin çelik konstrüksiyon imalata geçmesiyle inşa edilen yatların boyutları da büyüdü. Geçtiğimiz yıllarda Yalçın Sabancı’ya yapılan 39 m (SEA DREAM) ve Dubai şeyhine yapılan 45 metre (GRAND MAGIC) yelkenli nin yanı sıra bu yıl bir 35 m (KAIROS) klasik yelkenli ve iki tane 32 (AMAZON – A) ve 34 m (LA SULTANE) motoryat denize indiren Ege Yat, bu boyda imalat deneyimine, teknoloji ve işgücü kapasitesine sahip olduğu için Bodrum’da şimdiye kadar inşa edilen en büyük yatın yapım sürecinde herhangi bir sorun ile karşılaşmamış.Teknenin diğerlerinden farkı; teknolojik olarak daha üstün olması.

Konsepti Sinan Özer'e, tasarımı Gemi İnşaatı Y.Müh. Yavuz Mete ve Tansel Taşkıran'a ait bu 50 m lik megayatın inşa sürecinde 6 mühendis, 1 iç mimar ve 150'ye yakın uzman işçi çalıştı. 37 mlik direklere sahip olan yat ihtişamlı ve zarif görüntüsüyle denizin üzerinde görenleri büyülüyor.

Çelikten imal yatın, üstbinası ise çelik üzerine maun kaplama. Krom korkuluklu, tik zeminli hidrolik paserelledan yata adımınızı attığınızda tik güverte ile uyum içerisindeki maun üstbina ve mobilyalar yata sıcak bir hava katıyor. Yarım daire şeklinde tasarlanmış krem minderlerle donatılmış kıç oturma platformu üzerindeki krom iskelet, üzerine oturtulan yine krem rengi tente ile sıcak yaz günlerinin denizüstünde vazgeçilmez gölgelenme mekanı olacağa benziyor.

Kıç güvertede büyük bir yemek masası ve sandalyelerin yanı sıra sıcak yaz günlerinde serin kokteyller hazırlamak için bir bar ve kaptana, açık havada seyir keyfini mümkün kılan dümen konsolu yerleştirilmiş. Deniz üstünde tv keyfinden vazgeçemeyenler için dümen konsolunun hemen arkasında bulunan kapaklı tv dolabının içerisine 42 Ekran Plasma TV yerleştirilmiş.

Üst güverte komple güneşlenme minderlerine ayrılmış. Burası güneşle başbaşa kalmak isteyen misafirler için yattaki en ideal bölüm. Burada bulunan güneşlenme minderleri yine krem rengi ve kıç güvertedekiler ile bir bütün oluşturmuş.

Ön güverte jetski ve surf gibi su sporları meraklılarını oldukça tatmin edecek ekipmanlara ayrılmış. Lüksün sınırı yok…Gün batımında jakuzi keyfi yapmak da GALILEO’da mümkün... Yine ön güvertede 1,5 tona kadar kaldırma kapasitesine sahip hidrolik bot vinci yata ait biri 5,8 m diğeri 4,60 m boyundaki 115 ve 60 HP lik iki adet sürat motorunu indirip kaldırabilecek kapasitede.

İskele ve sancakta bulunan hidrolik suvari merdivenleri krom korkuluk ve tik basamaklara sahip.Başta ve kıçta DATA marka hidrolik ırgatlar yatın 300 kg lik çapalarını ve 23 mm çapında, 2 x 165 m boyunda zincirlerini kontrol ediyor.

Salon
Yatın kıç tarafındaki cam bölmeli kapıdan salona geçiş sağlanıyor. Salon dahil tüm iç mekanlarda kiraz mobilyalar kullanılmış. Bütün bölmeler de kiraz kaplama. Salonda ve kabinlerde bulunan ahşap kolonlar ve aksesuarlar el işçiliğine hayran bırakacak nitelikte. Klasik tarzda döşenmiş yatın iç dekorasyonu uzun bir hazırlık dönemi ve titiz çalışma sonucu ortaya çıkmış. İç mekanların tavanları kiraz çıtalarla kombine edilmiş krem rengi deri ile kaplanmış. Tamamı EGEYAT tersanesindeki atölyelerde imal edilen mobilyalarda Dünya Standartları yakalanmış.

80 m2 lik salonda krem rengi koltuk ve sandalyeler , yatın tümüne hakim kiraz mobilyaları tamamlıyor. Burada bulunan büyük yemek masası ve sandalyaler önemli yemek davetleri ve toplantılara yatın ev sahipliği yapacağının göstergesi. 60’ plazma TV salonun her köşesinden izlenebilecek şekilde konumlandırılmış. 3 grup halinde yerleştirilmiş kanepe ve koltuklar mekana zerafet katmış.

Mutfak
Sancakta salonun bittiği yerden mutfağa geçiş için bir kapı mevcut. L şeklindeki 17 m2 lik mutfakta soğuk oda, çeşitli büyüklüklerde buzdolapları ve derin dondurucular armatörün kalabalık gruplar için vereceği davetler gözönünene alınarak konulmuş. Ankastre fırın, elektikli ocak, davlumbaz, mikro dalga ve bulaşık makinesi SIEMENS den. Mutfakta bulunan şarap dolabı ise tutkunlarını memnun edecek iç hacme sahip.

Mutfak dahil yatın tamamındaki banyolarda yerler krem, tezgahlar turkuaz granit mermer.

Mürettebat salonu
Mutfağın çıkışına bağlı köprüüstünün hemen arkasında iskelede mürettebat için bir oturma / dinlenme bölümü mevcut. Burada bir LCD TV nin yanısıra yatın makine dairesini gösteren kapalı devre tv sistemi ayrı bir monitörle 24 saat izleme imkanı veriyor. Bu sistemin diğer monitörü ise armatör kabininde bulunuyor.

Köprü üstü
Bu büyüklükteki yatın köprü üstünü anlatmaya gerek yoktur herhalde. Kelimenin tam anlamıyla yok yok. Son teknoloji Navigasyon cihazları ile donatılmış köprü üstündeki elektroniklerin ve göstergelerin repeaterları kıç üstündeki dümen konsolunda da mevcut. Buradaki tüm elektronikler RAYMARINE.

İtalyan YACHTICA firması tarafından yatın tüm sistemlerini kontol altında tutan otomasyon sistemi kurulmuş.Sistem farklı kontrol noktalarından tüm seyir ve aydınlatma lambalarını , tank seviyelerini ve sintineyi denetlemeyi mümkün kılıyor.

Alt kata geçişte iskelede misafirlerin gün içerisinde kullanabilecekleri bir tuvalet mevcut. Buradaki merdivenlerden aşağıdaki 4 kabin ve dalış odasına geçiş sağlanıyor.

Ön Kabinler
Önde bulunan geniş master kabin 60 m2 lik alana sahip. Bu kabinde olduğu gibi tüm kabinlerde yatak başları ve kenarları tavan ve mobilyalarla uyumlu krem rengi deri ve kiraz ağacından imal ahşap dekorlarla kombine edilmiş. Yatağın üstüne ve arkasına büyük aynalar yerleştirilmiş. Tam karşıda mobilyaya gömülmüş 32’ ekran lcd TV bulunuyor.

Yatağın her iki yanında son derece konforlu sabit kanepeler krem rengi üzerine yeşil kumaşla kaplanmış. Koyu yeşil taşınabilir koltuklar da kabinin bütünüyle hoş bir kombinasyon sağlamış.
Geniş giyinme odasında da yatın tamamında kullanılan bol miktarda kiraz çekmece ve dolaplara rastlıyoruz. Bu kabinle birlikte bütün kabinler ve koridor krem rengi dalga figürlü STEP marka halı ile döşenmiş.

Kabinin banyosundaki hidromasajlı mermer küvet teknedeki lüksün göstergesi. Tüm kabinlerin banyolarında olduğu gibi bu kabinin banyosunda da 1 bidet ve elektrikli tuvalet bulunuyor.

Dalış Odası
Ön masterın hemen arkasında iskelede bir dalış odası mevcut. Armatörün dalış tutkusu sebebiyle yat yapım aşamasındayken burada yer alacak standart kabin daha sonradan dalış odasına çevrilmiş. Amerikadan ithal edilen hidrolik platform sistemi sayesinde bordadaki kapak açılıyor ve deniz seviyesine inilerek dalış yapılabiliyor. Kompresor, dalış tüpleri ve dalış ekipmanlarının tamamı buradaki kabinde muhafaza edilecek.

Standart ve VIP Kabinler
Bu odanın hemen karşısında bir adet standart kabin yer alıyor. Çocuklu bir aile için düşünülmüş , 1 double ve 1 single yatak konulmuş. Banyoda da diğer 2 VIP kabinin banyosunda olduğu gibi duş cam bölme ile ayrılmış.
Bu koridorun en sonunda iskele ve sancakta bulunan VIP kabinlerde 26’ LCD tv, giyinme odası ve , özel banyo mevcut.

Kıç Master
Salonundan kıça inildiğinde 60 m2 lik ( bu daha büyük olmalı) armatör kamarası ile karşılaşılıyor. Klasik mobilyalar, sütunlar, yatak başındaki ve üstündeki aynalar, giyinme odası, jakuzili banyo tamamen armatörün zevkine gore düzenlenmiş. 42’ LCD ekran TV burada da mevcut.

Ayrıca salon dahil tüm kabinlerde uydu ve internet bağlantısı bulunuyor.

Mürettebat Kabinleri
Güvertenin ön tarafından mürettebat bölümüne geçiş sağlanıyor. Burada kaptan ve makinist kabininin haricinde, 2 kişilik hostes, 4 kişilik gemici, 3 kişilik mutfak personeli için hazırlanmış herbiri özel banyolu toplam 5 kabinde 11 mürettebat barınabiliyor.

Yelken
1.100 m2 lik yelken alanına sahip olan yatta 3 çelik direk üzerinde işleyen 8 parça PRIMA SAILS marka yelken mevcut. Bumbalar aluminyum. Merkezi hidrolik sistemi ve 9 adet HARKEN marka vinçleri sayesinde GALILEO keyifli bir yelken seyrini de misafirlerine mümkün kılıyor.

Makina Dairesi
2 adet 760 HP MAN ana makina ile donatılan yatın seyir hızı 11 Knot olarak hesaplanmış. Maksimum hızı ise 13 Knota kadar çıkabiliyor. Başta ve kıçta bulunan hidrolik manevra pervaneleri bu dev yatın denizde rahatça kontrol edilmesini sağlıyor.
Makine dairesinde ikisi 55 kW ve biri 27 kW olmak üzere KOHLER marka 3 adet jenerator bulunuyor. Yatta 12 – 24 – 220 ve 380 V elektrik mevcut.

Merkezi sistemle çalışan 4 adet herbiri 65.000 BTU luk FRIGOMAR marka sıcak & soğuk klima mürettebat kabinleri ve WC ler dahil olmak üzere yatın tamamını kapsıyor.

13.000 lt kapasiteli mazot tankları sayesinde 800 Nm menzile sahip yatta 16.000 lt lik su ve 19.000 lt lik pissu tankları mevcut. Ayrıca yatta bulunan pissu arıtma cihazı ve satte 200 lt kapasiteye sahip FRIGOMAR marka su yapıcı çevreye duyarlı olduğunun da göstergesi.

RINA klas lı inşa edilen yat, önümüzdeki aylarda Güney Fransa ve İtalyada seyir halinde olacak. GALILEO ile Cenova, Monaco ve Cannes yat fuarlarına katılacak olan EGE YAT, yoldaki durak noktalarında kokteyller ve brokerler aracılığı ile tanıtıma devam edecek.

Editör: TE Bilişim