Suriye'ye Mi-25 saldırı helikopterleri ve hava savunma sistemleri götürdüğü gerekçesi ile İskoçya açıklarında durdurulan Alaed adlı Rus gemisi yükünü Kaliningrad bölgesi Baltiysk limanına boşalttı.

Ria Novosti'ye açıklamada bulunan kaynak, "Şimdi helikopterler ve diğer askeri malzemeler limanda. Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport konu ile ilgili yakında kararını verecek" bilgisini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Haziran ayında Rusya'yı Suriye rejimine sivillere karşı kullanılan savaş helikopterleri vermekle suçlamıştı. Rusya helikopterlerin Suriye'de yaşanan olaylardan önce bakımı için anlaşma yapıldığını, kontrat çerçevesinde Suriye'ye ulaştırılacağı savunması yapmıştı.

Femco'nun sahibi olduğu Alaed adlı kargo gemisi 3 adet Mi-25 ve bazı hava savunma sistemleri yüklü olduğu halde Suriye'ye doğru yola çıkmıştı. Yük gemisinin sigorta poliçesini iptal eden İngiliz şirketi "Standar Club", geminin Rusya'nın Kaliningrad limanına geri dönmesini istemişti. Murmank limanına dönen gemi Rus bayrağı çekerek harekete geçmişti.

Rosoboronexport daha önce yaptığı açıklamada, eski kontratlar hariç Suriye ile herhangi bir yeni askeri anlaşma imzalamayacaklarını açıklamıştı. Moskova, Şam yönetimine gelişmiş Yak-130 jetlerinin satışı ile ilgili ön sözleşmeyi de askıya aldığını duyurmuştu.
Editör: TE Bilişim