Rumların Petrol Fiyaskosu
 
Rumların Akdeniz’in doğusunda petrol arama ihalesine başvuru süresi dün doldu. Ancak ihaleye çıkarılan 11 bloktan sadece 3’üne başvuru yapıldı.

Sonuçları açıklayan Rum Yönetimi şirket adı yerine sadece ülke adı verdi. Bu da çok uluslu Shell ve Exxo’un teklif vermediğini gösteriyor. Devlerin geri durmasında Türkiye’nin tepkisi etkili oldu.

KIBRIS Rum Yönetimi’nin doğu Akdeniz’i parselleyerek çıktığı petrol ve doğalgaz ihalesine, dünya devleri ilgi göstermedi. Rum yönetiminin ihaleye çıktığı 11 bloktan sadece 3’üne başvuru oldu. Şirket isimlerini gizleyen Rumlar, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere’den 3 şirketin 2 bloğa, ABD Teksas merkezli bir şirketin ise, bir diğer bloğa talip olduğunu açıkladı. Başvuranların küçük şirketler olduğu belirtiliyor. Rumların sadece ülke ismi açıklaması, çok uluslu Shell ve Exxon ile Rus Lukoil’in ihaleden uzak durduğunun göstergesi oldu.  

Rum Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanlığı Enerji müsteşarı Efstathios Hamboullas, dün düzenlediği basın toplantısında, ihale sonuçlarının yıl sonunda ilan edileceğini belirterek talibi çıkmayan bloklar için ileride yeniden ihaleye çıkılacağını söyledi ve "Bu büyük bir başarıdır" dedi.

TÜRKİYE’DEN ÇEKİNDİLER

Petrol devlerinin Rum ihalesinden uzak durmasına Türkiye’nin sert tepkisi neden oldu. Exxon, Lukoil ve Shell gibi çokuluslu petrol şirketleri, siyasi sorunu bulunan, deniz sınırlarının yanı sıra, kara sınırları da tartışmalı olan Rum yönetiminin, Kıbrıs sorununa kendilerini de dahil etme çabalarından uzak durmak istedi. Doğu Akdeniz’e kıyıdaş ülkeler, İsrail ve Suriye de Rumların anlaşma imzalama taleplerini geri çevirdi.

Türkiye geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mon’u Rumların tek yanlı hareketleri konusunda uyararak Rum Yönetimi’ni, uluslararası hukuk kurallarına aykırı hareket etmek, oldu-bittiler yaratmaya çalışmakla suçladı. Türkiye, Rumlarla doğu Akdeniz’i parselleyen Lübnan ile Mısır’a sert tepki göstermişti. Lübnan geri adım atarken, Mısır Rumların yanında yer alıyor.

Türkiye de Akdeniz’de ihale süreci başlattı

TPAO, Rumların doğu Akdeniz’de uluslararası ihaleye çıkması üzerine, Akdeniz’de benzer bir petrol arama ve ihale süreci başlattı. Türkiye, Rumların hak iddia ettiği alanları da kapsayan bölgede İtalyan şirketleriyle ortak ’Pehlivan-2’ adlı sismik araştırma gemisiyle arama faaliyetlerine başladı. Antalya, Mersin ve İskenderun ile KKTC arasındaki bölgede arama çalışmaları yürüten TPAO, parsellenecek bu bölgelerde ’farm-out’ adı verilen ortak arama ve kiralama yöntemiyle uluslar arası ihaleye çıkacak. TPOA şu ana kadar bölgede petrol ve doğalgaz aramak için 7 uluslar arası şirketin Türkiye’den bilgi aldığını açıkladı. 

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim