Limanlar açılırsa KKTC ekonomisi Rumlara kayar

KKTC Ticaret Odası Başkanı Ali Erel, "Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açması halinde, KKTC deki ekonomik faaliyetler Rum kesimine kayar. Bu işi dengelemenin yolu, KKTC limanlarının AB denetiminde ticarete açılması" dedi.

AVRUPA Birliğinin (AB), Gümrük Birliği'ni 25 ülkeye genişleten ek protokolün Türkiye tarafından imzalanmasından sonra yayınlanan "Rumları tanımıyorum" şeklindeki deklarasyona karşı bir deklarasyon yayınlayarak, Türkiye'den limanları Rumlara açma talebinde bulunma kararı alması KKTC'de sıkıntı yarattı.

Limanlar açılırsa Rumlar ne kazanacak?
  • Dünyanın 9'uncu büyük deniz taşımacılığı filosuna sahip Kıbrıs Rum yönelimi, Türkiye ile AB arasındaki deniz taşımacılığı ve özellikle Baku Ceyhan boru hattıyla Akdeniz'e akacak Azeri petrolünün Avrupa'ya taşınmasından pay alabilecek. Rumların hedefi 4 milyar dolar gelir.
  • Türkiye sadece Rum bandıralı gemilere değil, Rum limanlarına uğrayan başka ülke gemilerine de yasak Asyabahis uyguluyor, Bu durum, başka ülke gemilerinin Rum limanlarına gelmek istememesine yol acıyor. Türkiye limanlarını açarsa, Rum limanları Akdeniz'in en önemli limanları haline gelecek.
  • Limanların açılması aynı zamanda mal ve sermaye hareketlerinin de
    serbestleşmesi anlamına geliyor. Böylece TürkiyeRum bankalarını da tanımak zorunda kalacak ve sermaye hareketleri Kıbrıs'a Rum kesimindeki bankalar aracılığıyla akmaya başlayayacak.
  • Hava limanlarının da açılmasıyla Rum hava yolları, Türkiye'ye sürekli sefer yapacak. Rumların, insan trafiğini sağlamak için konsolosluk açılması talepleri yoğunlaşacak. Rum uçakları, kuzey ülkelerine Türkiye hava sahasını kullanarak ulaşacak. Şu anda Türkiye'yi dolaşarak Yunanistan üzerinden seyahat yapılabiliyor. Böylece Rum hava yollarının ulaşım maliyeti çok düşecek. Rumların turizm gelirleri artacak.

KKTC Ticaret Odası Başkanı Ali Erel Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönelimine limanlarını akması halinde KKTC ekonomisinin Kum kesimine kayacağı ve yeni bir ekonomik izolasyon ortamıyla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

GÖZLERİ BAKÜ-CEYHAN'DA: Kıbrıs Rum yönetimi ise, dünyanın 9.cu buyuk deniz filosu ile Bakü-Ceyhan boru hattından akacak petrolün taşınması ve Türkiye ile AB arasındaki deniz ticaretinde pay alma umacında. Rumların sadece petrol taşımacılığından hedefledikleri gelir 4 milyar dolar.

Afi DENETİMİNDE TİCARET: Türkiye'nin gümrük birliği çerçevesinde Rumlara limanlarını açmak zorunda kalacağına dikkat çeken Ticaret Odası Başkanı Erel, "Bu durumu dengelemenin tek yolu Türkiye ve KKTC'NİN, KKTC limanlarının AB Komisyonu denetiminde ticarete açılması yönünde karar alınması sağlamasıdır' dedi.

KKTC NE KAYBEDECEK: Erel. Kıbrı Rum yönetiminin ısrarlı bir şekilde Türkiye limanlarını islemesinin ve KKTC ekonomisine etkilerini söyle açıkladı:

■ Türkiye İle Rumlar arasında yeni bir ekonomik ilişki ortaya çıkacak ve Kıbrıslı Türkler ve sermaye bu ilişkide yerlerini alabilmek İçin Güney Kıbrıs'a gitmek zorunda kalacak ve KKTC'nin ekonomik imkanları Rumlara kayacak.
■ Türkiye ile KKTC arasında gümrük birliği olmaması nedeniyle, tonlar ve vergiler çok yüksek. Türkiye malları, Rum yönetimi üzerinden daha ucuza KKTC topraklarına girecek. KKTC'YE AB ülkelerden gelen navlun bedelleri bîr tonu 50 dolar. Türkiye'den gelen bir tonluk ürünün navlun bedeli ise 73 dolar. Yani daha pahalı.
■ KKTC, Türkiye ile Rumlar arasındaki ekonomik ilişkiler ile bir kez daha ekonomik izolasyona uğrayacak ve ülke ekonomik çölleşmeye mahkum olacak,


HÜRRİYET/Ömer BİLGE/LEFKOŞA

Editör: TE Bilişim