Rumlara Uyarı: "Kararlılığımız Sürüyor"

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Levent Bilman, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) Akdeniz'de hidrokarbon arama girişimleriyle ilgili uyararak, Türkiye’nin Akdeniz’de haklarını koruma konusunda  kararlılığının devam ettiğini vurguladı.

GKRY adanın güney ve güneybatısında yer alan 11 offshore alanda arama yaptırmak istiyor. Üst düzey bir Rum yetkili, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Akdeniz’de hidrokarbon arama ruhsatlarını, 16 ağustos'tan itibaren başlayacak  başvuru değerlendirmesi sonunda, bu yıl sonuna kadar vereceklerini söyledi.

Bilman, Türkiye’nin karşı çıkmasına ve itirazlarına rağmen Rum yönetimi'nin arama konusundaki girişimlerini  Sürdürmesiyle ilgili bir soruya, "Türkiye’nin Akdeniz’de meşru hak ve çıkarlarını korumaktaki kararlılığı aynen devam etmektedir" yanıtını verdi.

Bilman, bu kapsamda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) da doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Kıta  sahanlığımız içinde olduğu tespit edilen 13 ruhsat bölgesinden bir kaç tanesinde petrol aramak için istemiş olduğu ruhsat  dilekçelerine dair hususların bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün, TPAO'nun Kıbrıs açıklarında jeofizik yöntemlerle petrol ve doğal gaz  araştırmalarında bulunmak için yaptığı başvuruyu olumlu bularak, dört bölge için ruhsat verdiğine dair kararı, bugünkü  Resmi Gazete'de yer aldı.

Dışişleri kaynakları, TPAO'nun ruhsat aldığı bölgelerden birinin gkry'nin hidrokarbon aramak istediği bölgeyle  çakıştığını söyledi.

Türkiye'nin GKRY’nin başlattığı deniz yetki alanlarını sınırlandırma ve denizlerde petrol ve doğalgaz arama ruhsatları  Verme çalışmalarını özellikle Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde engellemeye çalıştığını hatırlatan Bilman, "fakat  Biliyorsunuz GKRY uyarılarımızı dikkate almamakta ısrarlı davranmaktadır" dedi.

Bilman, ihalelere ilgi duyabilecek ülke ve şirketleri "sorumlulukla hareket etmeye" davet ederken, Türkiye’nin Kıbrıs  Sorununun BM çerçevesinde kapsamlı çözümü çabalarına zarar vermeme çağrısını yineledi.

Reuters

Editör: TE Bilişim