Taşucu Tersanesi Mahkeme Engeline Takılırken, Rumlar Tersane Yatırımları Yapıyor

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararına rağmen açılan davalarla durdurulan Taşucu Tersanesi beklerken, Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere çevre ülkelerin Akdeniz'de artacak gemi trafiği için gerekli yatırımlara başladığı bildirildi.

Taşucu Tersanesi Müdürü Korer Özbenli, Milli Güvenlik Kurulu'nun 449 sayılı kararına göre Türk denizcilik gücünün Akdeniz'de varlığına şiddetle ihtiyaç duyduğu bakım, onarım ve gemi inşa imkanlarının süratle hayata geçirilmesi için başlattığı tersane projesinin yargı engeline takıldığını belirtti.

Özbenli, Akdeniz'de artacak olan yük trafiği için diğer ülkeler gerekli yatırımlarını hazırlarken Türkiye'nin hiç bir atılım yapmadığını savunarak "Tersaneleriyle ünlü Almanya'da faaliyet gösteren Alman vakıfları bölgemize olan ilgilerinin sadece çevre sorunlarıyla ilgili olduğunu iddia ediyor. Fakat bütün bunların arasında Akdeniz'e kurulacak tersanenin stratejik ve ekonomik öneminden kimse bahsetmiyor." dedi.

İsrail, Malta ve İtalya'nın Akdeniz'in artacağı öngörülen yükleri taşıyacak gemiler için tersanelerini çalıştırmaya başladığını anlatan Özbenli, Asya ekonomilerinin büyümesiyle Atlas Okyanusu'ndan Pasifik'e yönelen yük taşımacılığında kilit nokta durumunda bulunan Doğu Akdeniz'de büyük bir rekabet yaşandığını kaydetti.

Denizcilikteki gücünü elinden kaçırmak istemeyen başta Almanya, Hollanda olmak üzere Batı Avrupa ve rekabete hazırlanan Akdeniz ülkeleri kozlarını paylaşmak için yatırımlarına ağırlık verirken, Türkiye'nin Akdeniz'deki ilk tersanesi olması planlanan Taşucu Tersanesi'nde somut adım atılamadığını öne süren Özbenli, "Hollanda, 461 kilometrelik sahil şeridi olmasına rağmen dünya denizlerindeki önemli güçler arasındadır. Mersin'in 321 kilometrelik sahil şeridinde tersane kurulmasına karşı çıkılması ilginçtir. Özellikle tersaneleriyle ünlü Almanya'da faaliyet gösteren Alman vakıfları, bölgemize olan ilgilerini tamamıyla çevre sorunları üzerinden olduğunu iddia ediyor. Fakat bütün bunların arasında Türk deniz kuvvetlerine de hizmet verecek olan ve Türk denizciliğinde Selçuklulardan beri ilk defa Akdeniz'e kurulacak tersanenin stratejik ve ekonomik öneminden kimse bahsetmiyor." şeklinde konuştu.

Özbenli, "Özellikle Ortadoğu'daki son gelişmeler dikkate alındığında denizdeki petrol, doğalgaz rezervleri, deniz ticaretinden alınan pay ve askeri güç dengeleri açısından Doğu Akdeniz'in gelecekteki önemine kimse dikkat çekmiyor. Eğer güçlü bir ekonomi, büyük bir devlet iddianız varsa, dünyayı izlemeniz gerekir. Tersane denildiği gibi çevre felaketi yaratacaksa, bugün turizmde önemli bir paya sahip Malta'da yaşam olmaması gerekirdi. Kamuoyu Taşucu Tersanesi'ndeki gerçekleri birazcık araştırırsa her şey çok daha net anlaşılacaktır" diye konuştu.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim