Rumlar, KKTC feribotu kabul eden Suriye`ye nota verdi

Kıbrıs Rum yönetimi, KKTC ’nin Gazimağusa ile Suriye ’nin Lazkiye limanları arasında başlayacak olan ve cumartesi günü tanıtım turu yapılan feribot seferleri nedeniyle Suriye ’ye nota verdi.

Rum basın haberlerine göre, Rum yönetimi Dışişleri Bakan Vekili Fotis Fotiu, Suriye ’nin Güney Lefkoşa ’daki Maslahatgüzarına, konuyla ilgili 3 soruyu yönelterek bunlara yanıt istedi. Rum basını, Suriye ’nin bu sorulara "yanıt bile vermediğini" yazdı.

Rum yönetimi, Suriyeli Maslahatgüzara, özetle; KKTC ’den Suriye ’ye yönelik gemi seferleriyle ilgili olarak, Suriye hükümet yetkilileriyle KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı arasında ne ölçüde görüşmeler ve temaslar gerçekleştirildi; bu konuyla ilgili olarak Suriye hükümetiyle KKTC arasında bir anlaşma yapıldı mı ve seferler sürecek mi? sorularını yöneltti.

Cumartesi günü yapılan tanıtım turunda KKTC ’li gazetecilerinpasaportlarına Suriye ’nin mühür vurması da birçok Rum politikacıyı ve Rum hükümetini şaşırttı.

"NOTA’LARA YETİŞEMİYORUZ"

Rum basını, Rum yönetiminin, Gazimağusa -Lazkiye limanları arasında gemi seferleri başlamasıyla ilgili olarak Kıbrıs Rum yönetimini Suriye ’ye verdiği notaya karşılık almadan, şimdi de İtalya ’ya yönelik bir protesto notası vermeye hazırlandığını duyurdu.

"Nota’lara yetişemiyoruz", "Suriye notamıza cevap vermeden, İtalya ’ya yönelik protestoya başladık" başlıklarını kullanan Rum gazeteleri, Gazimağusa Limanından Suriye ’nin Lazkiye Limanına sefer yapılmasına ve KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ’nın İtalya ’daki temaslarına işaret etti.

Suriye ’den sonra İtalya ’ya yönelik bir protesto notası vermeye hazırlanan Rum yönetimi, İtalya ’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisinden Avcı ’nın İtalya ’daki temasları hakkında açıklama istedi.

"Şam ’la diplomatik krizin eşiğinde olduğunu" yazan Rum basını, Rum hükümetinin, Suriye ’nin tavrına karşı tepki olarak bu ülkeye ambargo uygulama üzerinde çalıştığını duyurdu.

Suriye ’ye karşı verilmesi olası tepki önlemlerinden birinin, Suriye ’ye ekonomik-ticari ambargo uygulanması olabileceği, bunun, Güney Kıbrıs ile Suriye arasında gerçekleşen ve yıllık olarak milyonlarca Kıbrıs Lirasına (KL )

varan ithalatın askıya alınmasıyla yapılacağını kaydeden Rum basını, Suriye ’ye karşı alınacak önlemler arasında Güney Kıbrıs ’tan Suriye ’ye yönelik turist akışının kesilmesinin de bulunabileceğini kaydetti.

HRİSTOFYAS : BEKLENMEDİK OLAY

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ’un New York ’ta olması nedeniyle Rum liderliğine vekalet eden Meclis Başkanı ve komünist AKEL partisi Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas , Suriye gibi dost bir ülkenin KKTC ’den giden bir gemiyi kabul etmesinin "üzüntü verici olduğunu" belirtti.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu durumu, "olumsuz bir unsur, ayrıca beklenmedik bir olay olarak" değerlendiren Hristofyas , Rum hükümeti tarafından çeşitli düzeylerde notalar verildiğini, kendisinin de Suriye Meclis Başkanına bir protesto notası gönderdiğini söyledi.

Dimitris Hristofyas , gönderdiği notada, "bu çeşit faaliyetlerin iki dost ülke arasındaki ilişkileri bozduğunu" kaydettiğini ifade etti.

Suriye ’nin, Güney Kıbrıs ’ın geleneksel dostu olduğunu ve böyle kalacağını umut ettiğini belirten Hristofyas , "Amaçlarının, olayları şişirmek olmadığını, bu olaydan üzüntü duyduklarını ve bunun tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınmasına çabaladıklarını" kaydetti.

"BİZE MUTLAK GERÇEĞİN NE OLDUĞUNU SÖYLEMİYORLAR"

Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas da Gazimağusa -Lazkiye limanları arasındaki gemi seferleriyle ilgili olarak, Suriye makamlarının açıklamalarının "mutlak bir şekilde gerçek olmadığının görüldüğünü" kaydetti.

Palmas, konuyla ilgili olarak Suriye makamlarına üç soru yöneltildiğini ve bunlara yanıt beklendiğini belirtti.

Vasilis Palmas, "resmi teminatlar alındığı zaman kuşku duyulmasına sebep olmadığını, fakat birtakım koşulların değişmiş gibi göründüğünü" sözlerine ekledi.

"Söz konusu üç soruya Suriye ’nin olumlu yanıt vermesi halinde, Rum hükümetinin nasıl bir tepki göstereceğinin" sorulması üzerine Palmas, Rum hükümetinin tepkisinin "kuşkusuz güçlü" olacağını belirtti.

Konuyla ilgili üç soru hakkında Suriye ’den henüz net bir yanıt alamadıklarını ifade eden Palmas, "Suriye ’den konuya ilişkin olarak tez ve tavrına açıklık getirmesini beklediklerini" kaydetti.

Bugüne kadar, en azından, Suriye hükümetiyle ayrıca bir devlet olarak Suriye ’yle ilişkilerinin çok iyi olduğunu dile getiren Palmas, "bu ilişkilerin çok iyi olmaya devam edeceğine inanmak istediklerini; ancak bu durumun ortaya konulan üç soruya verilecek açık ve net yanıtlara da bağlı olacağını" söyledi.

Vasilis Palmas, New York ’ta bulunan Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’nin, Birleşmiş Milletler ’de Suriye Dışişleri Bakanı ile bir görüşme yapacağını kaydetti.

Milliyet
Editör: TE Bilişim