TÜRKİYE'NİN LİMANLARI AÇMASINI BEKLİYORUZ

Güney Kıbrıs Rum yönetimi Sözcü Kipros Hrisostomidis, Rum yönetiminin, Türkiye'den limanlarını açmasını ve ürün sevkiyatındaki tüm engellerin kaldırılmasını beklediğini belirtti.

Hrisostomidis, "Ankara'nın, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımayı reddetmeye devam etmesi ve ek protokolü 10 yeni üye için de uygulamaması halinde üyelik müzakerelerinin başlamayacağını" ileri sürdü.

Rum basınındaki haberlere göre, Hrisostomidis, Amerikan Kongresi'nden bir heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, "Türkiye tarafından ek protokolün imzalanması değil, uygulanmasının büyük önem taşıdığını" ifade ederek, Rum yönetiminin, Türkiye'den gemi ve uçaklarına, limanlarını açmasını ve ürün sevkıyatındaki tüm engellerin kaldırılmasını beklediğini belirtti.

Hrisostomidis, "Türkiye'nin 'kabul edilmez' deklarasyonunun siyasi ve yasal sorunlar yarattığını ve Türkiye'nin yayımladığı deklarasyonun 17 Aralık 2004 AB Konseyi kararlarına da aykırı olduğu" iddialarında bulundu.

Sözcü, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti milletvekillerinin bürolarında görevli üyelerden oluşan Amerikan heyetine, Kıbrıs'taki son gelişmeler ve Annan planını reddetmelerinin nedenleri hakkında bilgi verdi.

Bu arada, Fileleftheros gazetesi, "Rum yönetiminin, Türkiye'nin ek protokolden kaynaklanan yükümlülükleriyle ilgili koşullarını, 7 Eylül'deki AB Daimi Temsilciler Konseyi (COREPER) toplantısında masaya koyacağını" yazdı.

Gazete, Rum yönetiminin, Brüksel'de çarşamba günü yapılacak COREPER toplantısında, "Türkiye'nin deklarasyonuna karşı hazırlanan AB'nin deklarasyonunda 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye tarafından tanınacağıyla ilgili net ifadenin yer alması ve ek protokolün Kolaybet Kıbrıs Rum tarafı dahil tüm AB ülkelerine fiiliyatta da uygulanacağına ilişkin bir mekanizmanın kurulması" koşullarını gündeme getireceğini duyurdu.

Alithia gazetesi de "Türkiye-Avrupa Korku Filmi Sürüyor" başlıklı haberinde, "vetonun Güney Kıbrıs'ın tamamen gündeminin dışında olduğu" yorumunu yaptı.

Kaynak:A.A-Fileleftheros-Alithia

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim